Tak co ta policejní ochrana? Jako Kolář? Veselovský se rozesmál, protože Hřib překvapil

05.05.2020 13:29

Moderátor internetové televize DVTV Martin Veselovský si do studia pozval pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Zeptal se ho na policejní ochranu a po chvíli konstatoval, že se rozhovor posunul do poněkud bizarní situace. Hřib ale promluvil i o rozepřích s Ruskou federací. Překvapilo ho prý, že Rusové před Pražany utekli se svou ambasádou na vrátnici. Sochu Maršála Koněva označil za pomník české servility vůči SSSR.

Tak co ta policejní ochrana? Jako Kolář? Veselovský se rozesmál, protože Hřib překvapil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib je jedním ze tří komunálních politiků, kterým byla přidělena policejní ochrana. Tu dostal také starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).  

Anketa

Vadí vám, že policie a soudy stále popotahují Petra Nečase?

12%
88%
hlasovalo: 9934 lidí

Hřib dal najevo, že i v komunální politice má o adrenlin postaráno. „I dřív to byla trochu adrenalinová jízda, ale já doufám, že ta policejní ochrana bude skutečně jenom krátkodobá,“ konstatoval Hřib hned na úvod. Jinak toho však o policejní ochraně mnoho neprozradil. Prý nesmí.

Z rozhodnutí policie nelze specifikovat ty důvody, pro které byla ochrana přidělena, ani způsoby, jakými je prováděna,“ zdůraznil s tím, že ochranu dostal kolem Velikonoc a zatím nebylo stanoveno, kdy mu bude odejmuta. „Ještě mohu dodat, že jsem před časem, ještě před tou policejní ochranou, podával trestní oznámení z důvodu toho, že jsem si všiml, že mě někdo sleduje poblíž mého bydliště. Takže to je záležitost, kterou policie šetří a je samozřejmě otázka, jestli to má nějakou souvislost, ale já myslím, že vám nemohu naznačit ani to, jestli to vím,“ uvedl Hřib. Odmítl však přímo říct, zda jeho případ nějak souvisí se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem. „V novinách to píšou, tak to asi bude pravda, ale já to bohužel nemohu komentovat,“ uvedl Hřib.

Jen v obecné rovině popsal, že policie vydává doporučení, nebo nabízí technické prostředky zabezpečení, nebo poskytne chráněné osobě fyzické ochránce, kteří chráněnou osobu doprovázejí.

„Pane primátore, dostáváme se do trošku bizarní pozice v tomhle rozhovoru,“ poznamenal k tomu se smíchem Veselovský.

„Realita je taková, že jsem byl vyzván také policií, abych si o ochranu požádal,“ dodal ještě pro dokreslení situace Hřib.

Za naprosto zásadní považuje, že žijeme v demokratické společnosti, která ctí svobodu slova a on tuto svou svobodu hodlá naplňovat bez ohledu na to, zda mu zrovna něco hrozí, či nehrozí.

Pokud jde o přejmenování Náměstí Pod kaštany, kde sídlila ruská ambasáda, na Náměstí Borise Němcova, Hřib nechápe, proč se Rusové tak zlobí. Vedení Prahy přjemenovalo náměstí na žádost občanů.

„Pozvali jsme na to i ruského velvyslance, který tedy nepřišel a mě překvapila reakce Ruské ambasády, kdy oni vlastně utekli na vrátnici, kde se schovali s tou adresou a já skutečně nechápu proč, protože i ruský prezident Vladimir Putin řekl, že organizátoři té odporné a cynické vraždy Borise Němcova musí být potrestáni, takže já nechápu, proč utíkají z náměstí, které je pojmenováno po jejich vicepremiérovi,“ kroutil hlavou Hřib.

Pár slov věnoval také sporu o sochu sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na Praze 6. Osobně prý chápe, proč kolegové z Prahy 6 rozhodli o jejím odstranění. Připomněl, že v minulých letech byla socha terčem útoku vandalů a když bude odstraněna, nebude třeba investovat do její opravy a, jak řekl Hřib, sám považuje Koněvovu sochu za pomník české servility vůči Sovětskému svazu.

„Pochopitelně, že postava Koněva je velice kontroverzní, protože on už v podstatě po konci války nechal bombardovat Mladou Boleslav, kde zemřelo 1540 našich občanů, včetně dětí, jen proto, aby Němci neutekli do amerického zajetí. Alespoň podle historiků,“ pravil Hřib.

Upozornil také, že Koněv na konci války dojel do Prahy až den poté, co se Němci vzdali České národní radě.

Kromě vlastní bezpečnosti a přejmenování náměstí se prý Hřib spolu s kolegy stará o chod města. Byla zahájena výstavba Metra D, staví Trojskou lávku, nechávají opravovat chodníky a tak podobně. Už teď je ale jasné, že koronavirová krize citelně zasáhne rozpočet města, protože z kouzelného jádra historické Prahy zmizeli turisté, kteří zde utráceli své peníze. ¨

Koronavirová krize s sebou však podle Hřiba přinesla i jedno pozitivum. Odhalila, kolik bytů je v Praze využíváno na služby AirBnb a jim podobné. Hřib doufá, že až budou majitelé těchto bytů opravdu plnit všechny své zákonné povinnosti, zjistí, že se jim nevyplatí dělat ze svého bytu hotel. Koronavirová krize nakonec také ukázla, že lze spoustu věcí vyřídit on-line z domova a už není úplně nutné sedět kdesi na úřadě v kanceláři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…