Tak ještě Alexandrovci: Strkanice před koncertem, zahraniční ohlasy a jízlivý článek, ze kterého mnozí uvidí rudě. Třeba Helena Vondráčková

19.10.2015 15:12

Skupince aktivistů se podařilo narušit nedávný pražský koncert Alexandrovců, údajně poprvé od vzniku tohoto vojenského hudebního souboru v roce 1928. Upozornil na to bloger Tomáš Peszyński, který se sám označuje jako pravdoláskař a havlista.

Tak ještě Alexandrovci: Strkanice před koncertem, zahraniční ohlasy a jízlivý článek, ze kterého mnozí uvidí rudě. Třeba Helena Vondráčková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert Alexandrovců ve sportovní hale

Anketa

Dožije se Sobotkova vláda konce řádného volebního období?

25%
75%
hlasovalo: 4322 lidí

A tak zatímco ruská média psala o tom, že pražský koncert Alexandrovců byl vyprodán, Peszyński je hrdý na to, že v Praze došlo „k prvnímu narušení koncertu od jejich (myšleno Alexandrovců) vzniku v roce 1928“.

Peszyński připouští, že by se mohlo zdát, že protest proti Alexandrovcům je malichernost. Tak tomu podle něj ale není. „Ten protest ukazuje, že je zde občanská společnost, která lpí na svobodě, demokracii a západních hodnotách a která se tak lehce nevzdá. Nenechá se ani zblbnout. Například tím, že zde nepřátelská armáda pošle ansámbl, který zde šíří její lži a nenávist za pomoci hudebních nástrojů a kýčovitých rádoby pozitivních či vtipných militaristických písniček a tanečků. A tváří se, že my to musíme tolerovat, protože se jedná údajně o kulturu,“ píše bloger.

Celý text je ZDE

Podle něj bychom neměli tolerovat koncerty Alexandrovců, protože se podle něj nejedná o kulturu, ale o propagandu. „A protože spolky EEIC, Pražský Majdan a skupina oMEN nejsou ani kolaboranti, ani žádní pitomci, museli jsme proti tomuto odpornému turné něco podniknout. A taky jsme podnikli a myslím, že se nám to povedlo,“ píše Peszyńksi.

Video zachycující protest je ZDE

Protest spočíval v tom, že poblíž místa, kudy lidé přicházeli na koncert, byla vztyčena 12metrová maketa Putina s hitlerovským knírkem, rudou hvězdou a hákovým křížem. Návštěvníci koncertu „museli projít kolem transparentů, vlajek a instalací, které jim připomněly, že jsme zemí NATO, EU, že jsme zemí západní, že Rusko okupuje část Ukrajiny a dosud tam vede válku a že je Rusko krvavý agresor, který napáchal zlo v mnoha zemích,“ píše radostně bloger.

Lidé spěchající na koncert také museli projít kolem Ukrajinců a pod transparentem „Russia – Hands off Ukraine“ a „Okupanti hrají kolaborantům“.

Další videa s protestem proti Alexandrovcům jsou ZDE

Na protest se prý přišli podívat i samotní Alexandrovci. „Takže dobře vědí, co si o nich myslíme. Doufáme, že tuto zprávu dovezou do Ruska. A věříme, že někteří z nich začnou přemýšlet o tom, čemu se propůjčují. Určitě by se jejich talent dal využit jinak. Osobně proti nim nic nemáme. Ale je to prostě nepřátelská armáda,“ dodal Peszyński s tím, že zpěvačka Helena Vondráčková, která na koncertě Alexandrovců také vystupovala, nazvala protestující aktivisty hlupáky. „Větší pochvalu jsme ani nemohli dostat,“ pochvaloval si výsledky akce Peszyński závěrem.

Celé akce si všimlo i Rádio Svobodná Evropa

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…