Tak jsem ozval proti Junckerovi! Andrej Babiš popsal, jak jedná v EU

26.09.2018 16:10

Luboš Xaver Veselý z XTV měl dnes velice vysoce postaveného hosta. Do jeho pořadu přišel muž, který pro mnoho lidí představuje celé hnutí ANO. Ano, byl to premiér Andrej Babiš. Mluvil mimo jiné i o postu ministra zahraničí. „Proč tam vlastně nenechali pana Zaorálka?“ komentoval strasti ČSSD s postem ministra zahraničí. Pak se opřel do úrovně angličtiny pánů Kalouska a Sobotky. „Sobotka tam taky nedal ani větu,“ pohaněl bývalého premiéra.

Tak jsem ozval proti Junckerovi! Andrej Babiš popsal, jak jedná v EU
Foto: Repro XTV
Popisek: Andrej Babiš v pořadu X Talk

„Jste spokojen s nominantem na ministra zahraničí?“ tázal se Veselý Andreje Babiše. „Je to nominant ČSSD,“ prohlásil premiér. Když se moderátor ptal znovu, Babiš se rozesmál: „Já jsem ho ještě nepotkal. On je teďka v OSN, s panem Hamáčkem někde, a my máme schůzku až v říjnu.“ Veselý mu kontroval, že o něm přece musí něco vědět. „Tak pracoval různě... Já jsem úplně nepochopil, proč tam vlastně nenechali pana Zaorálka, který tam byl dlouho, který se choval celkem normálně, až přišly sněmovní volby, asi až potom se zbláznil nebo nevím, proč tak vystupoval. My jsme měli celkem dobrý vztah,“ převedl Babiš řeč na jiného politika.

Anketa

Myslíte, že současné vedení vašeho města, vaší obce či vaší městské části krade?

86%
14%
hlasovalo: 4574 lidí

„Ale dobře, je tady nějaká situace v ČSSD, já tomu rozumím. Já předpokládám, že pan Poche splnil svoji misi, a teďka, když už konečně bude ten ministr, tak se vrátí do Bruselu a bude tam bojovat za české zájmy a doufejme, že toho ministra nebude řídit jako loutku, protože to by bylo velice špatně,“ dodal premiér Babiš. Prý nemá rád takové lidi v pozadí, kteří řídí premiéry nebo ministry. Prý si udělá názor až po schůzce: „Já musím nejdřív mluvit s panem, panem... navrženým ministrem,“ hledal Babiš jméno nominanta Petříčka.

Xaver Veselý pak na Babiše vytáhl Kalouskova slova, že ministr zahraničí má být etablovaný a respektovaný. „Škoda, že se nenaučil aspoň anglicky, když chodil do toho Bruselu, pan Kalousek,“ sepsul svého soka z parlamentu Andrej Babiš. „Sobotka tam taky nedal ani větu,“ dodal k lepšímu. „Já dělám zahraniční politiku v souladu s místopředsedou Hamáčkem, poprvé letěli dva předsedové koaličních stran do Bruselu, na NATO, spolu, v jednom letadle. Mě v životě Sobotka nikomu nepředstavil, já jsem ho na NATO představoval, premiérům, i prezidentovi. My na to máme stejný názor, na zahraniční politiku, a musíme si to rozdělit, já se samozřejmě chci starat především o Evropu, o Evropskou unii, o Evropskou radu, o migraci, kde bojuju a říkám kolegům naše návrhy,“ dodal Babiš, spolu s dovětkem, že nejsou jen kritičtí, že navrhují své návrhy.

Další otázka směřovala na Babišovo jednání s lídry v EU. Zda se ho ptají na to, jak to má v ČR, když nad ním visí Čapí hnízdo. Prý se neptají. Ale na Evropské radě prý Jean-Claude Juncker ve vypjatém jednání vzpomněl na sirotky. Další ráno, když atmosféra byla lepší, Andrej Babiš vystoupil, protože se jednalo o debatu o kyber-ohrožení a někdo mluvil o korektní žurnalistice. "Já jsem vystoupil, ve francoužštině, a mluvil jsem 20 minut. Já jsem všechno řek. Že ráno tady nějaký web lhal, o Orbánovi, co říkal. O transparency, o těch dětech." Jeanu-Claudovi údajně francouzsky řekl, aby mu příště zavolal. Když se pak bavili, prý vyplynulo následující: „Jean-Claude čte ty lži těch antibabišovských serverů tady,“ prohlásil Babiš. Prý když sem přijedou zahraniční média, tak jsou prý "nabriefované" protibabišovskými weby a aktivisty. "A to není jako pravda," ohradil se premiér. Když seděl vedle Macrona a švédského premiéra, tak se ho na to prý nikdo nezeptal. Ale prý teď byla příležitost, protože i jiní si stěžovali, že byli konfrontováni různými dezinformacemi, tak vystoupil. "Já si buduju vztahy, stejně jako jsem je budoval jako ministr financí," doplnil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…