Tak na to rovnou zapomeňte. Z Afriky přišla zpráva, že zpět uprchlíky nevezmou

07.06.2016 8:06

Migrační krize, se kterou se řadu měsíců potýká Evropa, nekončí, i když se po uzavření tzv. balkánské trasy poněkud zmírnila. Nervózní ovšem nejsou jen Evropané, ale i samotní běženci. Dokazuje to zpráva, podle níž čtyři desítky žadatelů o azyl v pondělí podpálily kontejnery s odpadky a dva velké stany postavené humanitárními organizacemi ve středisku pro uprchlíky na řeckém ostrovu Chios. Migranti v přijímacím středisku na Chiosu tak podle policie protestovali proti zdlouhavé azylové proceduře. V oblasti je soustředěno zhruba 8500 běženců.

Tak na to rovnou zapomeňte. Z Afriky přišla zpráva, že zpět uprchlíky nevezmou
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Zatímco s navracením těch uprchlíků, kteří v Evropě nedostanou azyl a kteří přišli přes Turecko, by na základě dohod s Ankarou neměl být problém, jiná situace bude s těmi, kteří na starý kontinent připluli z Libye. Tamní premiér al-Sarraj Fajes totiž pro list „Welt am Sonntag“ uvedl, že libyjská vláda odmítá přijímat zpět uprchlíky zadržené při cestě na evropský kontinent. „Libye nebude akceptovat podobnou smlouvu, jakou uzavřelo s EU Turecko. Evropa si musí sama najít způsob, jak vracet uprchlíky do jejich domovských zemí. Uprchlíci tady s námi žít nemohou,“ cituje premiéra německý deník.

Předseda vlády národní jednoty tak reagoval na vyjádření rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze, který pro „Presse am Sonntag“ uvedl, že Evropa by měla postupovat stejně jako Austrálie a uprchlíky držet na středomořských ostrovech a vracet je zpět.

Objevila se také zpráva, že ve snaze zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy, Evropská unie zvažuje partnerství se Súdánem, jehož prezident je obžalován z válečných zločinů, a s Eritrejí, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti. Súdán i Eritrea, jsou totiž podstatným zdrojem uprchlíků snažících se dostat do Evropy.

Celý text je ZDE

Podle oficiálního dokumentu EU, který má být zveřejněn v úterý, přislíbila EU, že zrealizuje projekt, v jehož rámci Evropa bude poskytovat súdánským bezpečnostním službám zařízení a peníze na zastavení proudu uprchlíků a bude také pomáhat soudnictví v Eritreji.

Na tyto návrhy reagovali aktivisté za lidská práva a levicoví europoslanci s rozhořčením. Barbara Spinelli, italská europoslankyně za GUE/NGL, levicovou koalici v Evropském parlamentu, zdůraznila: „Tímto bychom se podíleli na spiknutí s diktaturami a odepřeli bychom základní lidská práva lidem prchajícím před válkami, hladomorem a extrémní chudobou. Evropská komise by se měla za tento návrh stydět.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…