Tak nic: EU neproplatí Agrofertu dotaci. Už ji stejně proplatilo Česko

24.11.2020 11:54

Evropská komise vyřkla poslední slovo. Holding Agrofert, odložený momentálně ve svěřeneckém fondu Andreje Babiše, má smůlu. Nedostane 100 milionů korun z dotací na linku na toasty. Jenže Agrofert už peníze dostal z české státní kasy.

Tak nic: EU neproplatí Agrofertu dotaci. Už ji stejně proplatilo Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

Agrofert dočasně odložený ve svěřeneckém fondu premiéra Andreje Babiše čelil kritice za žádost o dotaci na linku na toastový chleba. Evropská komise teď definitivně rozhodla, že dotaci neproplatí. Mělo jít o dotací z programu inovací a podle českých úřadů byla linka dostatečně inovativní. Ale podle evropských úředníků je to zcela jinak.

Informuje o tom Český rozhlas.

„Projekt nebyl inovativní, a nesplnil tak hlavní kritérium výběru. Dali by mu tak maximálně 30 bodů, tedy sotva poloviční skóre, než mu připsali čeští úředníci,“ uvedl veřejnoprávní rozhlas.

A nejen že linka nebyla dostatečně inovativní. Kontroloři prý dokonce zjistili, že chléb, který je prezentovaný jako výrobek bez konzervantů, konzervanty ve skutečnosti obsahuje.

Jenže firma už zmíněnou dotaci dostala proplacenou ze státního rozpočtu. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které příslušný dotační program spravuje, oznámilo, že pokud případ definitivně skončí prohrou Agrofertu, bude dotaci vymáhat zpět. To však předpokládá, že ministerstvo uzná závěry evropských kontrolorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…