Tak o to jde! Trest za Z-chlebíčky. Co z toho prý má Rakušan

12.04.2022 18:45 | Glosa

ANKETA Zastupitel Jilemnice a místopředseda liberecké krajské SPD Bronislav Kalvoda si na víkendové oslavě vylepšil chlebíčky nazdobenými sýry ve tvaru Z. To je v Rusku symbol podpory invaze na Ukrajinu. Fotografie chlebíčků umístil na sociální sítě. Vyvolal tím pobouření. Až takové, že se případem zabývá policie. ParlamentníListy.cz se v anketě zeptaly, zda takovouto věc má prověřovat policie. Třeba Matěj Stropnický zastává názor, že „Pokud se policie bude zabývat takovými nesmysly, nebude mít kapacity na hospodářskou kriminalitu,“ což jistě potěší hnutí ministra vnitra Rakušana.

Tak o to jde! Trest za Z-chlebíčky. Co z toho prý má Rakušan
Foto: Repro FB Bronislav Kalvoda
Popisek: Zatiší chlebíčků "Z" s Božkovem. Autorem je jilemnický zastupitel Bronislav Kalvoda (SPD)

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Kalvoda sice příspěvek na Facebooku smazal, přesto tato záležitost má pro něj důsledky politické. Rada města Jilemnice ho odvolala z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku a zároveň ho vyzvala k rezignaci na post zastupitele. Starosta města David Hlaváč upozornil, že podle Kalvodových příspěvků na Facebooku je jasné, že to nebyla náhoda. Písmeno Z je vyobrazeno na některých ruských tancích a vojenské technice nasazené na Ukrajině, v Rusku si ho lidé dávají na znamení podpory ruské invaze na Ukrajině.

Případ zaujal policii. „Obsahem příspěvku, který se o víkendu objevil na konkrétním facebookovém profilu, se zabývá služba kriminální policie a vyšetřování semilského územního odboru,“ řekla v pondělí regionální mluvčí policie Ivana Baláková. ParlamentníListy.cz zajímalo, zda se má takovouto věcí policie zabývat.

„Chování pana Kalvody považuji spíše za hloupou provokativní klukovinu než za trestnou činnost, která by měla být předmětem policejního vyšetřování. Jestli si chtěl vyzkoušet meze současných společenských horlivých a hysterických reakcí, tak myslím, že se mu povedlo se na tomto počinu zviditelnit,“ myslela si Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti ve dvou vládách. „Není,“ krátce odpověděl Lukáš Pleticha, advokát a bývalý poslanec ČSSD.

„Je to provokace dítěte. Pokud se policie bude zabývat takovými nesmysly, nebude mít kapacity na hospodářskou kriminalitu vedení STAN. A to by byla škoda, domníval se Matěj Stropnický, bývalý předseda Strany zelených. „Pán je zjevně provokatér a jakoby vtipálek. Nepřijde mi to ani vhodné, ani vtipné v dnešní době. Ale řešit to policií mi zase naopak přijde jako přepjaté a hloupé,“ sdělil Patrik Nacher, poslanec hnutí ANO.

„Beru to v uvozovkách na vědomí, že toto policie vyšetřuje. Nechci přilévat olej do ohně. Společnost je naprosto roztříštěná a tito lidé to ještě rozdmýchávají. Já do toho nechci vstupovat nějakými radikálními prohlášeními. Každý člověk ať si udělá obrázek sám, každému, co jeho jest. Deset procent voličů mu bude tleskat, já netleskám. Ale jsem zdrženlivý na nějaké zásadní prohlášení. Nechci vydávat knížecí rady z Kravař, nebo ze Sněmovny,“ vysvětlil Vít Vomáčka, poslanec ODS, starosta Kravař na Českolipsku.

„Je to především od toho pana zastupitele zbytečná provokace. V dnešní emocionálně vypjaté době se dá využít i zneužít cokoliv. Nejsem si jist, jestli je toto na nějaké policejní vyšetřování, ale je to zbytečná provokace. Lidé jsou emocionálně přetížení tou válkou. Myslím, že bychom se všichni měli chovat uměřeně a toto je zbytečné. Jinak nevím, jestli na tohle je nějaký paragraf. Doba je však bohužel vypjatá a je zbytečné takovéto provokace dělat,“ konstatoval Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, garant Trikolóry pro oblast práce a sociálních věcí.

„Já nevím. Spíše by to chtělo psychiatra,“ vyjádřil se senátor Michael Canov (STAN/SLK), místopředseda ústavně-právního výboru Senátu ČR, starosta Chrastavy. „Ve skutečně svobodné civilizované zemi ne. Policie má jistě spoustu jiné a podstatně pro naše lidi důležitější práce. Pomáhat a chránit, ne? Ale kdyby měli vyšetřovat jakýkoliv projev pitomosti, omezenosti, či dokonce provokace, ani ze samotného Parlamentu by se vyšetřovatelé dál do terénu nedostali,“ uvedl Jiří Koskuba, bývalý poslanec ČSSD, primář interny pražské Nemocnice Na Bulovce.

„Pokud má být někdo popotahován za to, že si na chlebíčky dá papriku ve tvaru Z, tak je to za mne úplně mimo. Paprika ve tvaru Z reálně nikoho neohrožuje. Jsou tady mnohem důležitější problémy, které naopak přehlížíme. Chtělo by to více rozumu a méně emocí,“ doporučil Jan Korytář, první předseda politického hnutí Změna, bývalý primátor Liberce.

„Pokud jde o porušení zákona, pak ano. Jinak je to smutné, ten člověk neví, o čem to je. Jen mu napovím, osobně jsem přivezl k nám i Rusy, nejen Ukrajince,“ sdělil Bronislav Schwarz, předseda hnutí Severočeši.cz, bývalý poslanec.

„Použití onoho posledního písmene v abecedě je nepochybně součást Putinovy hybridní války a má potenciál naši společnost naprosto destruovat. Tuto chlebíčkovou aféru je nepochybně potřeba řádně prošetřit, nejen policií, ale i BIS a vyjádřit by se měl i ministr vnitra a také Jakub Janda a jeho think-tank Evropské hodnoty. Ostatně soudím, že kdokoliv, kdo někdy v minulosti toto písmeno napsal, píše nebo jej hodlá napsat, by měl být pod bedlivým policejním dohledem. O tom jsem pevně přesvědčen. Jako že se Luboš Álom jmenuji!“ sarkasticky objasnil Luboš Zálom, místopředseda Svobodných.

Předseda Svobodných Libor Vondráček pojal odpověď jiným způsobem. „Pokud se nějaký politik vážně zabývá skládáním chlebíčků do tvaru Z nebo řešením této věci přes policii, pak si neváží českých občanů, protože místo zastupování lidí a řešení jejich trápení řeší nesmysly. Osobně se zajímám spíš o to, proč politici napomáhají zdražování těch chlebíčků. České občany kvůli tomu postihuje čtvrtá tragédie, která přinese v dalších měsících ještě větší zdražení a nedostatek. Po politice lockdownů, nezodpovědném proinflačním utrácení a zadlužování vlády Andreje Babiše nás ovlivňuje válka na Ukrajině a za čtvrté a v neposlední řadě neschopnost Fialovy vlády odmítnout škodlivé agendy jako Green Deal a neochota nechat více peněz v kapsách lidí díky snížení daní,“ napsal.

„U zastupitele by se dalo předpokládat povědomí o zákonnosti. V soukromí nechť si ten pán zdobí chlebíčky třeba kulatými čtverečky. Pokud ale zveřejní symboly podporující nebo propagující potlačování práv a svobod člověka – a třeba i na chlebíčku – má smůlu a dobře mu tak,“ vysvětlil Miroslav Nenutil, v letech 2008 až 2020 senátor za ČSSD, bývalý starosta Stříbra. „Policie vyšetřuje, co jí přísluší, mně však nepřísluší toto hodnotit,“ okomentoval Vladimír Richter (ODS), radní Libereckého kraje pro zdravotnictví, dlouholetý starosta Jilemnice, nyní radní města. 

„Kdyby tvar výzdoby – nikoliv třeba otrávený obsah – chlebíčků měla šetřit policie, dostala by se na úroveň módní policie řešící otázky vkusu, nikoliv trestného jednání. Ačkoliv veřejně nabízené pečivo ve tvaru třeba hákového kříže by jako výtržnictví posouzeno být mohlo,“ konstatoval ombudsman Stanislav Křeček.

„Pan Kalvoda je mdlého rozumu a zasloužil by pár facek. Když člověk vidí vraždění, znásilňování a masakry ze strany ruských vojáků a pak vidí fotografii chlebíčku se symbolem Z, tak člověk nemůže uvěřit, že někdo je schopen taková zvěrstva podporovat. Policie má práce dost i bez lidí, jako je pan Kalvoda, a pokud to šetří, má oprávněný důvod. Možná by panu Kalvodovi víc pomohlo, kdyby se jel na Ukrajinu podívat,“ doporučil Marek Černoch, bývalý předseda poslaneckého klubu Úsvitu, nyní člen ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…