Tak přeplněné nemocnice, jo? A co ta čísla? Matematik se směje

10.08.2021 13:52

Režisér a zakladatel Zdravého fóra Jan Tománek zveřejnil text matematika Tomáše Fürsta, který sepsal, protože Zdravé fórum dostalo statistiky o tom, kolik bylo hospitalizováno pacientů. Bylo to o dost méně než v roce 2019. A Tomáš Fürst se ptá, jak tedy mohlo být zdravotnictví na hraně kolapsu, když se v něm léčilo méně lidí. A to není jediná statistika, která mu padla do oka.

Tak přeplněné nemocnice, jo? A co ta čísla? Matematik se směje
Foto: Archiv UPOL
Popisek: RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D., Katedra matematické analýzy a aplikací matematiky, Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí
Fürst se trefuje do hojně používaných argumentů, že lockdown a další proticovidová opatření byla nutná, aby se zabránilo kolapsu zdravotnictví. „ÚZIS nám po mnoho měsíců ukazoval hrůzostrašné grafy přeplněnosti nemocnic a různí experti se zasmušilými tvářemi varovali před kolapsem celého systému. Když opakovaně selhávaly všechny predikční modely ‚expertů‘ z ÚZIS, BISOP i MeSES, zdůvodňovala se restriktivní opatření nakonec vždy tím, že je třeba předejít kolapsu zdravotnictví,“ říká.

A odkazuje se na data, která poskytl ÚZIS. Ta ovšem hovoří o meziročním poklesu (mezi roky 2019 a 2020) hospitalizací, a to o 17,2 procenta. U následné péče pak o devět procent. Zdravé fórum si nebylo jisto, zda se nejedná o chybu, a tak si od VZP vyžádalo data o tom, kolik bylo proplaceno zákroků.

„Největší česká zdravotní pojišťovna VZP potvrzuje, že v roce 2019 proplatila 189 tisíc případů hospitalizací na lůžkách intenzivní péče, což je téměř stejné číslo jako v letech 2018 (188 tisíc případů) a 2017 (190 tisíc případů). Ale v roce 2020, kdy byl zdravotní systém údajně několikrát blízko kolapsu, proplatila jen 171 tisíc těchto případů. To je pokles o více než 10 procent. Covidoví pacienti přitom představovali v roce 2020 méně než 5 procent všech případů hospitalizací na lůžkách intenzivní péče. Údaje z ostatních pojišťoven jsou velmi podobné,“ sděluje Fürst a odkazuje na data, která Zdravé fórum získalo. Zdravotnický statistik Dušek to vysvětluje tím, že se akutní lůžková péče přesouvá do ambulantního segmentu a Novinky.cz pak tvrdily, že obavy odborníků o přeplnění nemocnic byly oprávněné.

„Tak jsem rád, že už tomu rozumím. Zahlcenost nemocnic se potvrdila tím, že v nich leželo méně lidí než v předchozích letech,“ vysmívá se Fürst tomuto tvrzení. A trefuje se do dalších statistik. Například pokud jde o mladé lidi, více jich v USA spáchalo sebevraždu než zemřelo na covid. Nebo že většina nově nakažených lidí v Izraeli je plně naočkována. „A bezpečnost vakcín se pozná tak, že americký registr nežádoucích účinků očkování obsahuje více hlášení úmrtí po koronavirové vakcíně než po všech ostatních vakcínách za posledních 30 let dohromady,“ zakončil Fürst svou tirádu vůči vyvráceným tvrzením o covidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…