Tak si vyberte. Stíhat Fialu, nebo pustit ostatní? Senátorka Hamplová dala na výběr

03.02.2023 16:00 | Ze sítí

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová dotazovala Úřad vlády ČR ohledně používání termínu „válka“, aby zjistila, zda se v právním státu užívá dvojí metr známý z totalitních režimů. Podobně hovoří i advokát Ladislava Vrabela Radek Suchý.

Tak si vyberte. Stíhat Fialu, nebo pustit ostatní? Senátorka Hamplová dala na výběr
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na setkání s občany v Kroměříži

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30584 lidí
„Pokud mluvil o hrozbě války Andrej Babiš, byla to odporná štvavá a populistická kampaň, za kterou mimo jiné Marka Prchala vyloučili z profesního sdružení. Mluví-li o válce kdokoliv na FB, jedná se o dezinformaci nebo dokonce o trestný čin šíření poplašné zprávy. Ale pokud přímo předseda vlády s autoritou své funkce opakovaně uvádí, že dokonce ‚jsme ve válce‘ (!!!), není to nic z toho, ale podle Úřadu vlády se jedná o ‚metaforické vyjádření, jež je užíváno veřejnými osobnostmi při různých krizových momentech, nikoli jako sdělení, že by se Česká republika nacházela ve válečném stavu‘,“ zveřejnila senátorka vyjádření Úřadu vlády ČR ke svému dotazu.

„To je běžné v totalitách. Ale v právním státě? Odpověď Úřadu vlády ČR na dotaz podle zákona o svobodném přístupu k informacím by byla k smíchu, kdyby nebyla tragickým dokumentem doby,“ dodává senátorka.

Odpověď je podle ní „skandální“ ze dvou důvodů: „Nelze stejná jednání hodnotit odlišně podle toho, o koho jde. Pokud je u nás za něco obdobného někdo trestně stíhán, mělo být zahájeno trestní stíhání i Petra Fialy za přečin šíření poplašné zprávy dle § 357 tr. zákoníku, nebo ta ostatní stíhání zastavena,“ odkazuje advokátka na znění trestního zákoníku.

O podobnou zkušenost s dvojím metrem se podělil Radek Suchý, advokát organizátora protivládních demonstrací Ladislava Vrabela, kterému prý státní zástupce za podobné vyjádření navrhuje trest 6 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na 2 roky.

„Považuji to za naprosto absurdní. Pokud tedy orgány činné v trestním řízení vyhodnotí jeho jakýkoli výrok za dezinformaci, resp. poplašnou zprávu, a byl-li by již v podmínce, bude trest vykonán. Navíc, jak bylo uvedeno v tisku, byl v této souvislosti zadržen, aniž byl kdy řádně předvolán,“ dodává Suchý. „Na postup policie i státního zástupce jsem podal stížnost, ve věci nás čeká hlavní líčení. Názor si udělejte sami,“ uzavřel advokát Vrabela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stíhat Fialu???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 03.02.2023 18:13:27
Ano, protože dopady takových výroků od předsedy vlády, jsou daleko horší a závažnější, než od nějakého Franty z Horní Dolní a také tresty, by za to měly být daleko přísnějš, protože to už smrdí šířením poplašné zprávy a to je trestný čin. A pokud jde o válku, tak jsme opravdu ve "válce", ale pouze s vládou Fialoveho pětihnusu.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…