Tak už i v Bruselu byla stržena socha. Další někdo počmáral

15.06.2020 17:56

Sochy bývalého panovníka Belgie Leopolda II. se staly terčem neznámých pachatelů – v Bruselu byla jeho busta stržena, v centru belgické metropole pak socha polita červenou barvou. Minulý týden byla zbarvena i socha krále Baudouina I. Informují o tom zahraniční média, mimo jiné i CNN.

Tak už i v Bruselu byla stržena socha. Další někdo počmáral
Foto: wikipedia
Popisek: Belgická vlajka.

Leopold II. i Baudouin I. byli kritizováni za svůj rasismus. Stržená socha krále Leopolda II. v Bruselu byla vandaly nahrazena fotografií Patrice Lumumby, jenž byl prvním premiérem nezávislého Konga. Pachatelé uvedli, že za stržení sochy Leopolda II. bojovali několik let. „Takto se v demokracii nepostupuje,“ uvedl však k tomu starosta městské části Bruselu Auderghemu Didier Gosuin. 

Vandalové se tak snaží upozornit na kolonizaci Konga v dobách vlády Leopolda II. v letech 1865 až 1909. Tenkrát Kongo připadlo do králova osobního vlastnictví. V důsledku belgických represí zemřelo odhadem až deset milionů Konžanů.

Kromě poničené busty v Bruselu byla polita barvou také Leopoldova jezdecká socha v Bruselu či poškozeny jeho pomníky v Tervurenu či Halle. Červenou barvou byla polita také socha Baudouina I., za jehož vlády sice získalo Kongo nezávislost, ale řeč, kterou pronesl při předání moci, podle mnohých oslavovala belgickou kolonizaci a opomíjela masakry. 

Belgické sochy nejsou jediné, které se nyní staly terčem vandalů. V Británii byla stržena socha obchodníka s otroky Edwarda Colstona v Bristolu. Nápis „Rasista“ se objevil na soše bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Londýně i v Praze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…