Tak žádný šéf ČEZu, jak psaly noviny: Zeman prostě jmenuje Babiše. Tak pozor, pane prezidente, zaznělo

23.05.2018 16:06

Prezident republiky Miloš Zeman prohlásil, že bez ohledu na to, jak dopadne vnitrostranické referendum v ČSSD o účasti strany ve vládě, jmenuje předsedu hnutí Andreje Babiše podruhé premiérem. K věci se vyjádřilo několik politiků.

Tak žádný šéf ČEZu, jak psaly noviny: Zeman prostě jmenuje Babiše. Tak pozor, pane prezidente, zaznělo
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Dodržím slib a podruhé jmenuji, bez ohledu na výsledek referenda, Andreje Babiše předsedou vlády,“ řekl Zeman na Žofínském fóru na téma občanské odpovědnosti.

ParlamentníListy.cz se dotázaly předáků politických stran, co si o tom myslí. Politiky tento prezidentův krok vesměs nepřekvapil, ačkoli se již objevily spekulace, že by prezident mohl jmenovat úřednickou vládu s Danielem Benešem.

„Jmenování premiéra je plně v kompetenci prezidenta,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pokud to udělá hned po výsledku referenda, v zásadě je to správný krok, neb nás posouvá k hlasování o důvěře a vyčerpání pokusů,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal z Pirátů.

„Považuji to za další chybný bianko šek ze strany prezidenta darovaný premiérovi, který není schopen rekordně dlouhou dobu sestavit vládu s důvěrou a který se o to při prvním pokusu ani příliš vážně nesnažil. Je to ze strany prezidenta Zemana zavírání očí před politickou krizí a rezignace na aktivní hledání řešení, které by konečně přineslo vládu s důvěrou. Prezident Miloš Zeman tím na sebe dál přebírá politickou odpovědnost za prodlužování situace, kdy nám tak dlouho vládne vláda bez důvěry, což určitě není v souladu s ústavními zvyklostmi a našimi politickými tradicemi,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Vždyť to všichni víme již dlouho. On o tom někdo pochyboval? Kdo je ten naivní??“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Pan prezident tím dodrží své slovo, které Andreji Babišovi dal. Hnutí ANO je vítězem voleb, takže jmenování pana Babiše premiérem i na druhý pokus já osobně respektuji a je pouze na hnutí ANO, jaké partnery si pro podporu vlády vybere,“ odpověděl místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru prohlásil, že dodrží slib a také při druhém pokusu jmenuje premiérem Andreje Babiše bez ohledu na to, jak dopadne referendum ČSSD o účasti strany na vládě. Znovu připomněl, že Babiš má možnost sestavit vládu s podporou KSČM a SPD, a ČSSD by tak nepotřeboval.

Dále zopakoval, že si nepřeje předčasné volby. „Stále trvám na tom, že předčasné volby jsou urážkou voličů a neschopností politiků. Koneckonců Andrej Babiš má vždy dvě varianty,“ řekl Zeman. Dvěma variantami myslel menšinovou vládu ANO a ČSSD s podporou KSČM, nebo menšinovou vládu ANO s podporou KSČM a SPD.

Plán B se asi nekoná...

Podle informací pátečních Lidových novin si prezident Zeman připravil „plán B“, že premiérem by mohl jmenovat současného šéfa polostátního gigantu ČEZ Daniela Beneše.

„Podle pěti na sobě nezávislých zdrojů LN z politických a podnikatelských kruhů se na Hradě zrodil ‚plán B‘ pro případ, že by krachla vyjednávání o vládě mezi ANO, ČSSD a KSČM. Zdroj LN blízký prezidentovi uvedl, že Zeman začíná být ze situace kolem přípravy nové vlády nervózní. Není totiž jisté, zda koaliční varianta projde vnitrostranickým referendem sociální demokracie,“ psal deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…