Takhle pracuje Putin. Přísně. Ladislav Větvička o šéfovi Ruska

06.03.2019 0:00

Cestovatel a bloger Ladislav Větvička opět perlil na webu Kupředu do minulosti. Jednak o Rusku ale také o Evropské unii. Rusko podle něj Putin řídí jako firmu a Západ ho neprávem viní za to, že se Rusko nevyvinulo podle jeho představ. Evropská unie je podle Větvičky skvělá myšlenka, ale současná EU je nereformovatelná a jiná než ta, do které jsme chtěli vstoupit a do jaké jsme vstoupili. Přišlo i srovnání se Sovětským svazem…

Takhle pracuje Putin. Přísně. Ladislav Větvička o šéfovi Ruska
Foto: Facebook Ladislava Větvičky
Popisek: Ladislav Větvička

Moderátorka se Větvičky ptala, proč Putin na Západě tak vadí. Podle Větvičky to pochází z toho, že do Ruska byly po pádu komunismu vkládány určité naděje, a neočekávalo se, že se z něj znovu stane velmoc. A zklamání z těchto nadějí odnesl právě Putin. Podle Větvičky neprávem, protože za ekonomický vzestup Ruska může souhra náhod, kdy ve světě začala růst cena ropy. Ale i Rusové dle jeho názoru toto oživení spojují s Putinem. „Jenže ono to bylo trošičku jinak, to už ale dnes nikdo nevidí a na Západě je to příčinou, proč Západ nemá období Putinovy vlády v lásce, proč hledá nepřítele – a nevím, co očekává,“ říká cestovatel a dodává: „V Rusku je dnes přes sankce ekonomicky stabilní prostředí. Státní správa dělá to, co dělá, vzrostly investice do veřejných záležitostí, stav silnic v Rusku se neuvěřitelně zlepšil – a to všechno se pravděpodobně někomu na Západě nelíbí.“

Anketa

Považujete USA za spojence České republiky?

11%
89%
hlasovalo: 19192 lidí

Větvička také odmítl, že by Rusko bylo policejním státem. Putin podle něj řídí stát jako firmu, i když je u nás tento termín zprofanovaný. „Nazval bych to prezidentským státem. Prezidentským v tom smyslu, že prezident má opravdu jiné pravomoci než prezident u nás, a dokonce bych řekl, že i jiné pravomoci, než má prezident americký nebo francouzský,“ tvrdí bloger.

„Putin, když jsem studoval ten jeho systém vládnutí, má pravidelné schůzky se všemi, oni tomu říkají jinak, řekněme, prezidenty jednotlivých gubernií a na naprosto normální firemní bázi kontroluje plnění úkolů, které jim zadal, nebo na kterých se minule shodli. A baví se o tom, jaké budou následující kroky. Takto vede regiony a politiku,“ popsal styl vládnutí prezidenta Ruské federace a dodal, že pokud člověk v takovéto pozici ví, kam chce zemi vést, tak může dokázat zázraky. Určitá forma diktatury to podle Větvičky asi je, ale Putin byl několikrát za sebou demokraticky zvolen.

Od Ruska s Martinou Kociánovou přešli k Evropské unii. „Je třeba říct, že myšlenka EU je nádherná. Tento projekt je prostě jednou z nejlepších věcí, které mohly za posledních 200, 300 let přijít,“ poznamenal na úvod cestovatel, ale doplnil, že EU v devadesátých letech byla jinačí než ta, do které jsme v roce 2004 vstupovali. „Když vezmeme rok 2004, kdy jsme vstoupili a mysleli si, že budeme rovnoprávnými členy, tak jsme se jimi samozřejmě nestali. Dostali jsme sedmiletý zákaz pracovat v západní Evropě, speciálně v zemích, kde jsme to potřebovali nejvíce – v Rakousku a v Německu,“ říká Větvička a dodádá, že je to obzvláště velká nespravedlnost, když teď západní země bez problémů přijímají migranty z Afriky a odjinud. Další omyl podle cestovatele byl, že se staneme součástí celku, jehož hranice budou chráněny a že nám nikdo nebude moci přikazovat něco, co nechceme. „A ejhle, je tomu jinak, jde to střípek po střípku a vidíme, že jedna věc za druhou se hroutí.

„Vezměme si ekonomickou situaci a srovnejme si ji s komunismem. Vždyť komunisti dotovali mléko a máslo, ať už to bylo dobře, nebo špatně, mysleme si o tom, co chceme, prostě byla to součást socialismu. Brusel dnes dotuje všechno, ale naprosto všechno, a dělá to jenom z jednoho jediného důvodu, protože dotace jsou pákou pro vydírání národních států a národních vlád. Je to půl roku zpět, kdy Orbán, když mu vyhrožovali, že přijde o dotace, po jednání ve vládě říkal, že kdyby k tomuto opravdu došlo, tak se zhroutí maďarský státní rozpočet. Tak daleko jsou už některé země navázány na dotace z EU, že by prostě došlo k naprostému zhroucení,“ srovnává bloger. Dotace podle něj ničí svobodný trh, což před 15 lety taktéž nikdo nechtěl.

A že by se EU reformovala? „Obávám se, že to nejde,“ praví Větvička. „Když se podíváme na historii, tak nejde zvrátit mocenský celek velikosti EU, aby opět začal fungovat logicky, jako EHS v 80. letech. Je to jako Sovětský svaz, bohužel spousta institucí EU funguje demokraticky tak, jak v dobách Sovětského svazu fungovalo politbyro, bez svobodných voleb a zpětné vazby. Evropský parlament nemá právo navrhovat zákony a tak dále. To je přece ústřední výbor komunistické strany Sovětského svazu,“ tvrdí. Podle cestovatele se tento „moloch“ sám nezreviduje. Prý čím dříve EU skončí, tím budou menší následky a budou se moci spojit země ve střední Evropě, protože s tou západní to dle Větvičky nevypadá dobře.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…