Takhle se dnes válčilo o ČT: Kalousek mluvil o zpronevěře, opozice trhala Berkovce na cucky

11.03.2020 18:35

Poslanci vedli debatu o volbě členů Rady ČT. Předseda volebního výboru Stanislav Berkovec (ANO) dostal vynadáno, za „kádrovací dopis“, v němž doporučoval svým kolegům, koho do Rady ČT volit, protože bude k ANO vstřícnější, a koho ne. O slovo se přihlásili Miroslav Kalousek (TOP 09) i Jakub Michálek (Piráti). Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) kolegům vysvětloval, proč potřebujeme silnou veřejnoprávní televizi. Vytáhl koronavirus.

Takhle se dnes válčilo o ČT: Kalousek mluvil o zpronevěře, opozice trhala Berkovce na cucky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Předseda volebního výboru Stanislav Berkovec (ANO), bývalý moderátor Snídaně s Novou či Ptáka Loskutáka, rozeslal kolegům dopis, v němž vypočítával, který z kandidátů do mediálních rad je přijatelný, a kdo mu nevoní a neměl by se členem mediálních rad stát. Tím zasáhl do rozhodování poslanců, protože ti při skládání prohlašují, že budou jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Za tento svůj dopis dostal ve Sněmovně pár slovních rad. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ho bez okolků vyzval, aby rezignoval. A předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek mu připomněl, že členové Rady ČT nemají hájit zájmy politických uskupení.

„Předseda volebního výboru, který říká, tohodle ne, protože ten nebude dělat pro ANO, a tohodle ano, protože ten bude dělat pro ANO, ten se přímo písemně a prokazatelně zpronevěřuje svému poslání, zpronevěřuje se zákonu o ČT a podle mého názoru prostě nemůže udělat nic jiného, než prostě rezignovat, protože prostě jednal v rozporu se zákonem o ČT,“ řekl prostě Kalousek.

O slovo se přihlásil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a ten to vzal poněkud ze široka. Zdůraznil, že ponesou odpovědnost za to, koho vybírají do různých pozic. „Za mnou byl důchodce z Brna a říkal mi, že krade i politik, který dosazuje lidi, kteří kradou, a pokud dělají špatnou práci a vyberou ho lidi, kteří věděli, že pro to nemá předpoklady, odbornost, důvěryhodnost, tak za to samozřejmě nesou spoluzodpovědnost. To znamená, že kterákoli strana si dělá přehledy, jako si je děláte vy, my, ODS nebo kdokoliv jiný, to je samozřejmě naprosto v pořádku“ uvedl Michálek.  

„Co ovšem není v pořádku, je, když se hodnotí, jestli ten člověk bude zastupovat zájmy konkrétní politické strany, Rada ČT není určena k prosazování zájmů ANO,“ vypálil Michálek s tím, že ANO nemá co kontrolovat všechny funkce ve státě.

Poslanec hnutí ANO Josef Hájek svého kolegu Berkovce hájil. Zmíněný kádrovací e-mail od něj prý nedostal, ale pokud si vzpomíná, tak Piráti se údajně nechovali o moc jinak, když se ujímali vlády v Praze. Piráti se tehdy starali o to, jak moc ten či onen člověk, který by mohl usednout v dozorčí radě nějakého podniku, zná program Pirátů. „Můžete mi vysvětlit, prosím vás, proč toto kritérium bylo dáno v těch pražských dozorčích radách, aby ten dotyčný, kdo bude řídit třeba Dopravní podnik hl. města Prahy, měl ze 20 procent znát program Pirátů?“

Michálek mu obratem vysvětlil, že zatímco Rada ČT má být na politických vlivech nezávislá, tak vedení Dopravního podniku je tu od toho, aby znalo základní politické cíle momentálně vládnoucí kolice a realizovalo je. „Pokud ve volebním programu slíbíme, že postavíme metro D, což jsme udělali, tak ty lidi tam sedí od toho, aby to metro D postavili. Nedávalo by smysl, aby tam seděl člověk, který to metro D nechce,“ vysvětloval.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Hájek kontroval, že do Dopravního podniku patří člověk, který rozumí dopravě. Bez ohledu na to, kolik procent programu Pirátů zná.

Michálek své kolegy vyzval, aby se vrátili k tématu, to jest k volbě členů Rady ČT.

Slovo si vzal také Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se prý snažil v této debatě držet zpátky, ale teď už cítil potřebu promluvit. „Existuje programové prohlášení vlády a v tom programovém prohlášení je, že budeme podporovat nezávislost veřejnoprávních médií. To jsme řekli lidem veřejně. Tohle nesmí nikdo z nás zpochybnit,“ obrátil se na kolegy Zaorálek.

„A jakou Radu potřebujeme v ČT, když to řeknu nějak normálně? Potřebujeme, aby tam probíhala dobrá vnitřní debata, aby to byla rozprava kompetentních lidí, kteří vědí, o čem mluví, protože jestli bereme vážně to programové prohlášení vlády, tak nám jde o to, aby celá ta televize fungovala,“ pravil Zaorálek.

„Veřejnoprávní televize musí fungovat kvůli takovým nenadálým případům, jako je epidemie koronaviru, kde je dnes ČT základním zdrojem informací pro občany. Stává se základním pramenem informací pro to, jak se chovají instituce a lidé. Teď v této chvíli přece vidíte, jakou roli sehrává veřejnoprávní televize. To je také jeden z doprovodů, proč  potřebujeme silnou veřejnoprávní televizi,“ vysvětloval Zaorálek.  

„Česká televize je jedním z nejvýznamnějších koproducentů a tvůrců seriálů. Je to velice významná oblast české ekonomiky. Ve chvíli, kdy bude oslabena, nebude fungovat, nebude silná, tak to pro nás bude v tomto směru ztráta,“ pokračoval Zaorálek s tím, že v Radě ČT mají sedět lidé, kteří napomohou tomu, aby ČT byla silná a kredibilní více než dosud.

Po ministrovi kultury si vzal slovo Marek Výborný, bývalý předseda lidovců, který konstatoval, že Berkovec věrně napodobil pracovní postupy nechvalně proslulé komunistické Státní bezpečnosti.  

„Když jsem to četl, tak jsem opravdu nevěřil vlastním očím. Tohleto jsou soudružské praktiky StB 70. a 80. let. Běžte se podívat do archívů bezpečnostních složek, je to v bleděmodrém to samé. Pro mě je naprosto nepředstavitelné, že by takovýto poslanec měl vést výbor.“ A vyzval Berkovce, aby na post předsedy rezignoval, protože se chová zcela nepřijatelně, když o jednom z kandidátů píše, že není vhodný pro hnutí ANO, protože v 76 letech nelze očekávat, že bude hnutí ANO háji proti případnému tlaku ze svého okolí. Toto vyjádření je daleko za hranou běžných rešerší, které nemají hodnotit, „zda dotyčný člověk bude poslušný, nebo nebude poslušný“.

Výborný zdůraznil, že by se k celé věci měl vyjádřit jak sám Berkovec, tak celé hnutí ANO. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek přislíbil, že se nakonec vyjádří, ale rád by v celé diskusi vystoupil jako poslední.

K vystoupení vyzvala Berkovce také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se pozastavovala nad tím, že ten či onen kandidát není vhodný, protože nebude stát na straně ANO, ale na straně stávajícího ředitele ČT Petra Dvořáka a Milionu chvilek. Také Pekarová Adamová konstatoval, že Berkovec sáhl k praktikám StB a ona by si nepřála, aby třicet let po pádu vlády komunistů jejich praktiky znovu hrály prim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…