Taková je prý strategie Ruska na Ukrajině. Další vojenské akce nečekejte

15.12.2014 12:05

Vladimir Socor z Jamestown Foundation konstatuje, že Rusko v dohledné době neplánuje žádné další vojenské akce na Ukrajině. Moskvě prý současný stav vyhovuje a je součástí její dlouhodobé strategie.

Taková je prý strategie Ruska na Ukrajině. Další vojenské akce nečekejte
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Socor upozorňuje na to, že přibližně od devátého prosince panuje na ukrajinských bojištích relativní klid. Prezidentské administrativy na Ukrajině a v Rusku dle jeho názoru patrně svým generálům nařídily, aby se nepodnikaly žádné útoky. „Ukrajinský generální štáb odhaduje, že se nyní v Donbasu nachází přes třicet tisíc ruských vojáků, z čehož může být asi 6000 až 1000 profesionálních vojáků a zbytek tvoří dobrovolníci z východní Ukrajiny a Ruska,“ doplňuje Socor aktuální informace z bojiště a dodává, že pokud by klid na bojišti vydržel i v dalších dnech, celý konflikt by se posunul z poziční války do fáze „zmrazení“ konfliktu.

The Jamestown Foundation (JF) byla zřízena v 80. letech minulého století ve Washingtonu a jejím cílem bylo "šířit demokracii a svobodu" do zemí bývalého sovětského bloku. Po skončení studené války se aktivity JF nadále soustřeďují  na oblast Ruska, ale i celé Asie. Mezi její spolupracovníky patří novináři, politologové, vojenští experti i ekonomové.

více informací o Jamestown Foundation najdete ZDE

Postoj Moskvy dle Socora signalizuje, že Rusové dobře tuší, že v danou chvíli vyčerpali své možnosti použít proti Ukrajině vojenskou sílu. „Na druhé straně se snaží Rusové udržet stávající pozice, aby v případě změny situace mohli vytěžit ze současných zisků co nejvíce,“ domnívá se Socor. Rusové podle něj za tři měsíce příměří podepsaného v Minsku i přes jeho časté porušování nebyli schopni získat větší územní zisky. „Ukrajinci dokázali úspěšně bránit letiště v Doněcku a rovněž zablokovali pohyb ruských vojsk směrem k Mariupolu,“ konkretizuje Socor ukrajinské úspěchy.

celý text v angličtině najdete ZDE

Důležitým aspektem, který má zásadní vliv na poněkud klidnější situaci, je podle Socora i nadcházející zima. „Společně s nepříznivým počasím však Moskva v neposlední řadě čelí pádu rublu i poklesu ceny ropy a plynu. Pokračující útoky by Moskvě nyní nepřinesly nic pozitivního a naopak by posílily Ukrajinu. Přesto je zřejmé, že hlavním cílem Ruska stále zůstává destabilizovat politickou i ekonomickou situaci na Ukrajině. To je pro Moskvu mnohem důležitější, než získat pod svoji absolutní kontrolu další části Donbasu.“ domnívá se Socor.

Před případnou další akcí však dle Socorova mínění potřebuje Moskva pauzu, aby mohla stabilizovat situaci na okupovaných územích. Zejména musí Rusko zasadit současné postavení Doněcké a Luhanské lidové republiky do institucionálního rámce, což doposud nebylo učiněno. „Obě samozvané republiky se nadále zmítají v politickém chaosu. Vojenští velitelé často soupeří mezi sebou, vzájemná rivalita oslabuje postavení celé linie proruských povstalců. Proto začaly v poslední době ruské bezpečnostní a vojenské služby dělat pořádek. Byli odstraněni např. vojenští velitelé Bezler a Kozicin i někteří další velitelé na nižších úrovních,“ všímá si Socor a dodává, že došlo i k vytvoření kombinovaných sil s jednotným velením.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Rusko nyní okupuje méně než polovinu Doněcké a Luhanské lidové republiky, ale žije zde přitom více než polovina populace čítající něco mezi 3,5 až 4 miliony obyvatel. Musí pro ně zajistit potraviny a ubytování přes zimu. V těchto dnech ostatně Rusové připravují již desátý humanitární konvoj v pořadí. Další náklady Moskvě vznikají také v souvislosti s Krymem,“ informuje Socor. Moskva si uvědomuje vzrůstající náklady potřebné k obnově východních regionů a požaduje nyní po Ukrajině jejich částečné uhrazení. „Moskva najednou Kyjevu po tom všem připomíná, že Donbas je součástí Ukrajiny, a nabádá vládu v Kyjevě, aby obnovila ekonomické vazby s východními regiony,“ pokračuje Socor.

Všechny tyto aspekty podle Socora nutí Moskvu, aby v současné době pozastavila další útočné vojenské akce a zaměřila se na poválečnou fázi. „Své vojáky v Donbasu však nejspíš ponechá v jejich pozicích, aby dala Ukrajině najevo, že jí stále hrozí potenciální nebezpečí. Moskva rovněž kalkuluje s tím, že pozastavením vojenských akcí posiluje vliv těch zahraničních politiků, kteří odmítají na Ukrajinu posílat zbraně a vojenské systémy. Je však jisté, že Rusko se svých cílů nevzdává. I nadále se bude prostřednictvím diplomacie, politických úskoků a šíření dezinformací snažit neponechat Ukrajinu v klidu. Snahou Ruska je svého souseda v i budoucnu držet v nejistotě,“ má jasno Socor.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…