Takové by mělo být hlavní město. Nové Hnutí pro Prahu má plán

19.06.2014 20:35

REPORTÁŽ Hnutí Pro Prahu na netradiční tiskové konferenci zahájilo kampaň před komunálními volbami. Řeč byla především o největších problémech Prahy. Lídr kandidátky a kandidát na primátora Zbyněk Passer ale nejen problémy města jmenoval, ale předložil i možnosti řešení. To podle něho jiní politici nedělají, ti se jen chtějí čtyři roky udržet u moci.

Takové by mělo být hlavní město. Nové Hnutí pro Prahu má plán
Foto: Archiv hnutí Pro Prahu
Popisek: Kandidát na starostu Prahy 5 Jan Skalický a celopražský lídr hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer (vpravo).

Na historické „salónní rychlolodi“ Nepomuk z roku 1933 se rozhodlo vedení nového hnutí Pro Prahu představit novinářům svůj program a vize, s jakými by chtěli měnit Prahu. Na akci podrobně promluvil také kandidát na starostu Praha 5 Jan Skalický. Loď totiž vyplouvala z levého břehu, z místa někdejší Smíchovské pláže.

Skalický hned po vyplutí před novináři ironicky zalitoval, že už není možné neschopné politiky jednoduše naházet do Vltavy. „Musíme je porazit ve volbách,“ konstatoval.

„Praha 5 je centrální městská část na levém břehu Vltavy,“ uvedl Jan Skalický s tím, že pro turisty je tím centrem sice Malá Strana, nicméně z hlediska trvale žijících občanů je to Anděl, Smíchov i další čtvrti pražské městské části.

„Chci být starostou Prahy 5 v následujícím období a to po celé období. Čili ne jako dnes, že se skoro žádný starosta neudrží. Vím, co Praha 5 potřebuje, a vím, jak toho dosáhnout. Abychom o tom voliče přesvědčili, čeká nás celá dlouhá kampaň a tu dnes na Praze 5 startujeme,“ mluvil Jan Skalický s tím, že se chce řídit třemi slovy: Odvaha, odhodlání a odbornost.

Lidé prý neznají ani starostu

Podle jeho slov je problémem páté městské části i nečitelná radnice. „Když jsem se ptal lidí, kdo je starosta, většina z nich to nevěděla. A víte proč to nevěděli? Oni ani nevěděli, že žádný starosta není. Je tam čtyřčlenná rada ze sedmi a je to tudíž nefunkční celek a lidé o tom ani nevědí. Naším cílem je uklidit na radnici tak, aby začala fungovat a aby byla čitelná. Dále chce představit řešení dopravy. Smíchov je dopravou přesycen a my chceme vybudovat základní dopravní infrastrukturní akce jako radlická radiála a podobně,“ zmiňoval dále Jan Skalický.

Mezi další jeho priority patří zajištění odpovídajícího parkování a stanovení jasných podmínek parkovacího systému. „Cílový stav je takový, že parkování venku na veřejném prostoru je dražší než parkování uvnitř, třeba v podzemních parkovištích,“ dodal Jan Skalický s tím, že hnutí Pro Prahu hodlá také potlačit hazard a drogy a tím zajistit větší bezpečnost v ulicích.

Šéfka hnutí Pro Prahu a starostka Šeberova Petra Venturová zmínil obecně největší nedostatky, které se týkají celého hlavního města. „Ze strany vedení Prahy je to absolutní neznalost problémů běžných občanů. A chybí komunikace městských částí s vedení hlavního města Prahy. Když chci třeba jako starostka malé městské části opravit komunikaci za tři miliony korun, musím čekat, až Praha vysoutěží zakázku malého rozsahu a trvá to půl roku. Lidé ale chodí nadávat mě a já můžu dělat jen to, že chodím za radními a uhánět je,“ zmínila Venturová.

„Praha v současné době dostává na jednoho obyvatele přes 30 tisíc korun ročně. A městská část z toho dostane 2 400 korun, což je zhruba sedm procent. Zbytek sežere magistrát a nikdo neví kam. Investiční peníze jsou v současné době nula. A pokud nemáte konexe na vlivné radní nebo vládnoucí politické strany, neexistují na to žádná pravidla. Právě tohle chceme změnit,“ řekl dále předsedkyně hnutí Pro Prahu Petra Venturová.

Jan Skalický, Petra Venturová, Zbyněk Passer

Celopražský lídr a kandidát na primátora Zbyněk Passer pak představil jasné vize, co a jak by se v Praze mělo změnit. „My nechceme dělat jen říkat, co všechno není správně, protože ty věci jsou evidentní. Chceme se soustředit na to, co dělat a pokusit se to dělat dobře. Všechny oblasti mají jednoho společného jmenovatele a tím je vize. To tady chybí a podle nás poslední nastavená vize pro Prahu končila někdy v roce 1998,“ uvedl Passer.

Dnes podle něho žádná vize nepokračuje a nic se nevytváří. Nikdo podle jeho slov neví, jak by Praha měla vypadat za patnáct, dvacet nebo třicet let. „Co je vlastně cílem Prahy? Kterým směrem se má Praha dál rozšiřovat? Co má být její dopravní prioritou?“ vyjmenoval Zbyněk Passer otázky, které v Praze dlouhodobě nikdo nepoložil, tím spíše aby na ně hledal odpověď.

Hnutí Pro Prahu by podle Zbyňka Passera chtělo vytvořit organizaci, která by měla podobnou náplň činnosti jako CzechInvest. Pouze s tím, že by se zabývala výlučně Prahou. „Když přijde investor s tím, že je schopen sem dostat třeba nějakou bruselskou instituci, v současné době obíhá přes šedesát stanovisek a razítek a když z odborů mu říká něco jiného. Když jsme dostávali jakéhokoli velkého investora do České republiky, CzechInvest mu dal vždycky maximální podporu. Proč tohle v Praze neděláme?“ nechápal Passer.

Sám se podle svých slov diví, že s podobnými nápady dosud nepřišli žádní jiní politici. „Dívají se na mě jako na idealistu, ale já vím, co je třeba v Praze udělat a máme zpracovány také postupy a finanční předpoklady pro naši visi,“ zdůraznil kandidát na primátora za hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…