Takové svinstvo by Masaryk nedopustil! Kosovo jako stát? Nelegální! Tradiční protest se konal online

18.02.2021 16:22

Stejné západní země, které v roce 1938 zradili Československo o několik desítek let později okradli o část území i Srbsko. V rámci online streamu to řekl poslanec Jaroslav Foldyna. Každoroční demonstrace proti nezávislosti Kosova se letos nemohla v Praze kvůli covidu konat. Organizátoři se aspoň symbolicky vyjádřili na internetu.

Takové svinstvo by Masaryk nedopustil! Kosovo jako stát? Nelegální! Tradiční protest se konal online
Foto: Radim Panenka
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD a několik dalších lidí protestovali proti nezávislému Kosovu na Václavském náměstí v Praze

Na pražském Václavském náměstí se každoročně v únoru konala demonstrace proti nezávislosti Kosova. Tamní albánští činitelé vyhlásili samostatný stát 17. února 2008. Od té doby se občané celých dvanáct let scházeli, aby vyjádřili nesouhlas s tím, že byl Srbsku ukraden kus území.

Letos to poprvé kvůli trvající epidemii koronaviru a přísným vládním opatřením nebylo možné. Organizátoři ze spolku Přátelé Srbů na Kosovu sice hodlali uspořádat protestní akci alespoň v menším formátu za dodržení hygienických nařízení, pražský magistrát ale konání akce nepovolil.

“Přestože letos nemůžeme jako tradičně vyjádřit svůj postoj veřejně na Václavském náměstí, hodláme aspoň touto formou prezentovat svůj ostrý nesouhlas s nelegálním vyhlášením nezávislosti Kosova na Srbsku,” uvedl v rámci online protestu přes aplikaci Zoom srbský bezpečnostní analytik žijící v Praze Milutin Ilić.

V rámci přenosu, který je dostupný na Youtube, se k věcí vyjádřil i někdejší ministr zahraničních věcí Jan Kavan. “Chceme připomenout, že jsme nezapomněli na nelegální akt porušení mezinárodního práva tím, že bylo uznáno Kosovo po agresi, která neměla mandát OSN a tím pádem i celé bombardování bylo v rozporu s mezinárodním právem. Přestože už je to řada let, je nutné to každý rok znovu a znovu připomínat a tlačit na naši vládu i další vlády, aby po vzoru ostatních zemí zrušili uznání nezávislosti Kosova. V mezinárodním právu to je samozřejmě možné,” konstatoval Kavan.

Snímky z demonstrací v předchozích letech:

“Neměli bychom udržovat žádné diplomatické styky s územím, které není podle mezinárodního práva samostatnou zemí. Stále opakuji, že uznání Kosova je porušením stále platné rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244, která jednoznačně potvrdila platnost suverenity a územní celistvosti Federální republiky Jugoslávie, jejímž nástupnickým státem je Srbsko. V té rezoluci není ani slovíčko o možném odtržení Kosova. Jsem rád, že řada zemí stále ani přes různý tlak k uznání Kosova nepřistoupila, včetně pěti států EU. Každý rok je třeba protestovat a opakovat nátlak na vládu ČR, aby odvolala uznání Kosova,” dodal Kavan.

Možnost online vystoupení si nenechal ujít ani poslanec Jaroslav Foldyna, který práva Srbů na Kosovu a Metohiji hájí po celou kariéru. “Jsem rád, že aspoň takto symbolicky můžeme vyjádřit svůj názor, svůj postoj nás Čechů a Slováků. Vždycky jsme na Václavském náměstí stáli společně. Od prvního dne, kdy bylo nelegálně vyhlášeno Kosovo a protestovali jsme proti tomu bezprecedentnímu aktu. Má to jeden velký historický fakt. My Češi a Slováci jsme byli v roce 1938 napadeni a okradeni o 15 procent území na základě Mnichovské dohody, která se také tvářila jako dohoda demokratických států,” uvedl Foldyna.

“Teď podobné státy jako v roce 1938, které jsou členy aliance NATO bombardovali Jugoslávii v roce 1999, aby vytvořili politické a hospodářské podmínky k tomu, aby v roce 2008 vzniklo tzv. Kosovo jako stát. Je jim absolutně lhostejné, že porušili celou řadu mezinárodních smluv, všechno jim je lhostejné. Žádná demokracie nemůže stavět svou politiku na tom, že porušuje vlastní pravidla. Musíme proto jako Češi dát bratrským Srbům, že stojíme pevně za nimi a věříme, že dojde k vyřešení Kosova. Ta země nemá budoucnost, nestojí-li na jasném právním statusu. Je třeba hledat řešení, protože bez klidného Balkánu nebude klidná Evropa. My všichni, co se každoročně scházíme a protestujeme, se o to aspoň trochu pokoušíme. Na rozdíl od předchozích vlád a především pana Schwarzenberg a dalších, kteří pošlapali politiku zakladatele našeho státu T. G. Masaryka, který by nikdy, nikdy nedopustil takové svinstvo, jaké udělali oni! Protestovat proti tomu má smysl,” uvedl naštvaně poslanec Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…