Takový případ snad švédská justice ještě nezažila. Naprostý otřes

22.08.2017 7:51

Okresní soud ve Švédsku vynesl přísný rozsudek v případu zavražděného postaršího muže a pokusu o vraždu jeho manželky. Jako hlavní viník figuruje jejich dcera společně se svým bývalým přítelem z Afghánistánu.

Takový případ snad švédská justice ještě nezažila. Naprostý otřes
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Od pondělka jsou po Francii rozváženi uprchlíci, kteří doposud žili v ilegálním táboře u přístavu Calais

„Kam čert nemůže, nastrčí Afghánce,“ dalo by se s nadsázkou parafrázovat staré lidové rčení. Afghánci však skutečně patří v mnoha západoevropských zemích v rámci přistěhovalecké komunity k největším hříšníkům. Afghánský migrant figuruje také ve výše zmíněném případě, který přesně před rokem tolik pobouřil švédskou veřejnost. Hlavními podezřelými byli od začátku dvaačtyřicetiletá Johanna Möllerová a její dvacetiletý afghánský přítel Mohammad Rajabi.

Obžaloba vinila dvaačtyřicetiletou ženu, že naplánovala vraždu svých rodičů, kterou spáchal právě její dnes již expřítel z Afghánistánu. K vraždě došlo loni v srpnu na chatě rodičů zosnovatelky vraždy v centrální části země v Arbogě. Möllerová opatřila mladíkovi z Afghánistánu nůž a ten nejprve ubodal jejího otce. Poté svoji „pozornost“ zaměřil také na jeho manželku, ale ta jeho zběsilé řádění nakonec s notnou dávkou štěstí přežila.

Anketa

Jste pro vykoupení a zbourání prasečáku v Letech?

3%
97%
hlasovalo: 9278 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

Möllerová však má pravděpodobně na svém kontě ještě jednu vraždu. O rok dříve byl poblíž chaty nalezen utopený její manžel. Tehdy došli vyšetřovatelé k závěru, že šlo o nešťastnou náhodu. Jen několik málo týdnů po skonu manžela se však Möllerová pokusila odcizit peníze z jeho životní pojistky. Nicméně úřady tomu nevěnovaly příliš velkou pozornost a vražedkyně tak měla dostatek času ke zosnování vraždy svých rodičů.

Důkazy hovořily jasnou řečí a okresní soud ve Västmanlandu odsoudil Johannu Möllerovou k doživotnímu trestu. Vykonavatel vraždy z Afghánistánu k tak vysokému trestu být odsouzen nemohl a dostal „jen“ 14 let, protože mu bylo v době vykonání vraždy dvacet let. Švédští experti o jeho věku sice pochybovali, ale neměli žádné nástroje, jak své pochyby prokázat. Nakonec jeho věk potvrdily úřady v Íránu, odkud se Afghánec na podzim roku 2015 vydal do Evropy.

Soud rovněž vydal příkaz k deportaci mladíka a zakázal mu se vrátit zpět do země. Obhájci obou odsouzených zatím neprozradili, jestli se jejich mandanti proti rozsudku odvolají. Nicméně samotná Möllerová svoji vinu od začátku popírala. Vyšetřovatelům se ji však podařilo usvědčit na základě telefonických hovorů, textových zpráv a výpovědi mladého Afghánce. „Účast Möllerové byla rozhodující a ona tak musí být považována rovněž za pachatele,“ zaznělo ve verdiktu soudu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…