Takových lídrů, jako je Merkelová, máme dle Teličky málo. „Alkoholika“ Junckera už by ke kandidatuře nepřemlouval

16.09.2016 18:12

V pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu vystoupil europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička. Zevrubně promluvil o Evropské unii, pochválil německou kancléřku Angelu Merkelovou, řekl, že ho ruské volby nezajímají a nakonec ještě odsoudil nový zákon proti střetu zájmů.

Takových lídrů, jako je Merkelová, máme dle Teličky málo. „Alkoholika“ Junckera už by ke kandidatuře nepřemlouval
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Podle Teličky je možné klidně říci, že Merkelová svým rozhodnutím nechala celou Evropskou unii „ve štychu“. Problém však spočívá v tom, že se evropské země „nechávají ve štychu“ navzájem a přitom jsou skutečné krize, které je třeba řešit společně.

„Já jsem Junckera před dvanácti lety přemlouval... aby kandidoval,“ řekl o šéfovi Evropské komise Telička. Vzápětí dodal, že dnes by to už neudělal. „Je celá řada věcí, které bych si mu dovolil vytknout,“ řekl. Rozhodně však nelze vinit ho ze všeho špatného. Zda pije alkohol, to Telička nemůže říct, protože s ním nikdy v životě nepil. „Když s ním mluvim metr od sebe, tak z něj alkohol netáhne.“

„Já mám skutečně problém s tím, jak se svého úkolu zhošťují ostatní státy,“ poznamenal. Nemají podle něj totiž vůbec odvahu prosadit se a jednat rozhodně, protože jedině tak si vlády jednotlivých zemí získají respekt a budou moci skutečně něčeho dosáhnout.

Merkelová určitě hraje „klíčovou roli“, a Telička se s ní v mnoha názorech rozchází. „Ale je to člověk, který je lídr, není ponořen do populismu,“ zhodnotil ji jako osobnost. Takových lídrů je však příliš málo.

Telička má strach z toho, že na neformálním summitu v Bratislavě budou opět jen padat „prázdné floskule“ a nic se nedomluví ani nenaplánuje, a že to bude jen další zmařená příležitost. „Mně nestačí, že zakopou válečnou sekeru a řeknou si, že si budou rozumět. To fakt nestačí.“

Celý pořad zde

„Dovolte mi být trochu cynický a říct, že mě ty volby vlastně nezajímají,“ řekl Telička o ruských volbách. „Pro mě prostě Rusko není demokratickou zemí, a to nejen proto, že okupuje území sousedního státu, ale i proto, jak nakládá s opozicí,“ poznamenal. Myslí si, že je předem jasné, jak volby do Státní dumy dopadnou, a je důležité udržet sankce.

Na otázku, zda sankce opravdu fungují, odvětil Telička, že Rusko podle něj ekonomicky krvácí. Ztráty našeho exportu jsou podle něj spíše v tom, že nemají kvalifikovanou pracovní sílu. Lékárny, které také tratily na sankcích, dostaly „finanční injekci“.

„Mně to není jedno, ale já jsem v byznysu působil devět let a dělal jsem strategické poradenství, ale kdyby náhodou byla potřeba, tak ať si najdou strategického poradce,“ řekl europoslanec na argument potravinářského průmyslu, že se po skončení sankcí bude horko těžko opět dostávat na ruský trh.

Zeman podle něj nahrává Rusku a prezidentu Putinovi takřka vším, co dělá. Za prodlouženou ruku Kremlu by ho však přímo neoznačil.

Za zákonem proti střetu zájmů, zvaným „lex Babiš“, jsou podle Teličky naprosto nedůvěryhodní lidé, kteří sami mají máslo na hlavě. Nikoho však nejmenoval. Přesto odsoudil, že prošel v Poslanecké sněmovně zákon ušitý na jednoho konkrétního člověka.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …