Takto Robert Fico smázl TV novináře, který ho chtěl trápit za to, že jel do Moskvy

08.06.2015 12:47

Moderátor slovenské televize TA3 Norbert Dolinský si vzal na paškál slovenského premiéra Roberta Fica. A to kvůli návštěvě slovenské delegace v Rusku. Přišla totiž v čase, kdy Moskva zveřejnila sankční seznam politiků a diplomatů Evropské unie, kteří jsou v Rusku nežádoucí.

Takto Robert Fico smázl TV novináře, který ho chtěl trápit za to, že jel do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Anketa

Který středoevropský politik je váš nejoblíbenější?

hlasovalo: 21884 lidí

Setkání Fica s prezidentem Putinem a premiérem Medveděvem v Kremlu dominovala ekonomická témata – budoucnost tranzitu ruského plynu přes slovenské území, dostavba jaderné elektrárny Mochovce s pomocí ruského Rosatomu či projekt širokorozchodné železnice na území Slovenska.

„Setkání potvrdilo jednotný zájem spolupracovat. Podepsali jsme mezinárodní dohody v různých oblastech. Vztahy mezi Slovenskem a Ruskem se budují na základě porozumění. Naše obchodní výměna se kvůli protiruským sankcím snížila o 14 až 23 procent. To poškozuje nejen Rusko, ale tím pádem i Slovensko,“ zhodnotil setkání ruský premiér Dmitrij Medveděv.

„Ruská federace je oblast, která má čilé kontakty s celým světem, a dnes se některá témata bez ní nedají řešit. Podívejme se na íránský jaderný program, podívejme se na krizi, která je v Sýrii. Navíc moje cesta do Ruska byla plánována dlouhodobě, nevznikla jen tak ze dne na den,“ obhajoval svou návštěvu Ruska v diskusním pořadu TA3 Fico. Moderátor se však nedal a nadále na Fica dorážel, zda nebylo možné cestu odvolat. „Nevidím důvod, proč bychom měli dostávat jakékoliv otázky v souvislosti s cestou do Ruska, protože to, co nás nejvíc trápí, je vývoj vzájemného obchodu. Celá cesta byla orientována ekonomicky,“ pokračoval ve zdůvodňování Fico s ohledem na obchodní rizika. 

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

„Slovensku hrozí, že přestane být tranzitní oblastí, pokud jde o plyn. Jestliže se v roce 2019 rozhodne Ruská federace definitivně ukončit spolupráci s Ukrajinou, co se týče tranzitu ruského plynu, tak naše trubka vyschne,“ uvedl Fico. 

I přes narážky moderátora na aktuální seznam Ruské federace, ve kterém jsou uvedeni státníci, kteří nesmějí překročit hranice Ruska, se nenechal vykolejit. „Nebuďme pokrytci. Pokud my někomu zakážeme, aby cestoval do Evropy, tak se nemůžeme divit, že ta oblast, které zakazujeme cestovat, si přijme svůj vlastní seznam,“ zkonstatoval Fico s tím, že takto svět nefunguje, že jeden může a druhý nemůže.

„Pokud si někdo myslí, že nyní přijdu do Evropské rady a někdo mi tam bude nadávat, je na velkém omylu. Naopak, budou se ptát, budou velmi zvědaví,“ nechal se slyšet slovenský premiér. Zároveň dodal, že politika zkrátka nemůže likvidovat hospodářské a ekonomické vztahy.

Moderátor Dolinský se však nenechal odbýt. „Hovořím o tom politickém rozměru. Nehněvejte se, tak jako si všímáme cesty prezidenta do Popradu, těch 116 cest, odkdy byl zvolen, tak si všímáme, a není to úplně v pořádku, vaší cesty do Ruska. My, novináři. Protože například si vezměme tento argument – proti vaší cestě do Ruska podepsalo chartu šedesát, sedmdesát osobností, například Fedor Gál. Ani to pro vás není zdvižený varovný prst?“

I na to našel Fico odpověď: „Vše se dnes hodnotí přes brýle blížících se voleb, proto i já takto nějakým způsobem hodnotím jakékoliv vyjádření ve vztahu k mým cestám nebo jak působím, kam jdu a čemu se věnuji. Ale ve vztahu ke slovenské veřejnosti, to zopakuji znovu, pokud to bude nevyhnutelné a bude se to týkat obchodních, ekonomických zájmů Slovenské republiky, tak půjdu i do Kambodže, pokud to mám tedy přehnat. Nedělejme jednoduše nyní z běžných věcí něco speciálního. To se mám ospravedlňovat, že jsem byl v Ruské federaci obchodovat a dělat kroky ve jménu národních zájmů?“ rozohnil se Fico. „Já jsem neříkal, že se máte ospravedlňovat...,“ bránil se moderátor. „No ale vypadá to tak. Víte, vy jste povídal, že vám, novinářům, se to nelíbí. No tak podívejte, mně je to jedno, zda se to vám, novinářům, líbí nebo nelíbí, protože...,“ reagoval Fico. „Tak nevycházíme jen od nás,“ kontroval Dolinský. „Já nyní hovořím v dobrém. Mně může být jedno, zda se to novinářům líbí nebo nelíbí. Pro mě je důležité, co na to říká slovenská veřejnost,“ dodal Fico.

I poté se však Dolinský do Fica nekompromisně pouštěl. Fico se však nedal: „To znamená, že všude se dá létat, jen ne do Ruské federace? Pane redaktore, toto je vážný moment. Slovenská republika je členským státem NATO a Evropské unie a plníme si všechny závazky, které nám z toho vyplývají. Nikdo nemůže o Slovensku říct, že by si nevážilo závazků nebo že by vystupovalo proti zájmu Evropské unie nebo Severoatlantické alince. Já však, když se podívám na mapu světa, pokud mi to tedy všichni moji kritici dovolí, já vidím na mapě světa čtyři světové strany. Nevidím jen západ. Ano, Slovensko – a k tomu ještě přidám Rumunsko a Bulharsko – patří k oblastem, které jsou nejvýchodněji postavené z hlediska západního bloku. Hovořím nyní o Evropské unii a o NATO. Ale to neznamená, že nebudeme vidět sever. To neznamená, že nebudeme vidět jih.“ 

Na následující Dolinského výtky, že Slovensko je nečitelné, zda je členem EU nebo se obrací na Východ, Fico zareagoval rovněž poměrně ostře. „Vy teď ignorujete fakt, že celý svět obchoduje s Čínou, celý svět obchoduje s Latinskou Amerikou, celý svět obchoduje s Ruskou federací. A znovu vám připomínám, jsou události, ve kterých se bez spolupráce s Ruskem nemůžeme pohnout. Dá se řešit syrská krize, dá se řešit íránský jaderný program bez Ruska? Vždyť takto hovoří samotná Merkelová, která potvrzuje, že jedna věc je konflikt na Ukrajině, kde máme právo kritizovat separatisty, máme právo kritizovat to, co se stalo na Krymu, máme právo kritizovat to, že tam jsou nějaké dodávky zbraní, ale na druhé straně musíme s Ruskem spolupracovat, neboť bez něj neumíme dále fungovat. Nechtějte po mně, prosím, abych dělal jen jednostranně orientovanou politiku.“

I další útoky Dolinského Fico zdárně odrážel. „Sedím tu jako obviněný. Chcete mi naznačit, že jsem vlastně poškodil slovenské zájmy tím, že jsem se vydal do Ruska. Cesta to však byla mimořádně důležitá. A pokud se někomu nelíbí, že si dovolím jako předseda vlády jet do oblasti, která je světovou velmocí, a přijde nějaký nový předseda vlády, no nechť tam necestuje. Pokud má někdo jiný názor, ať zastaví komplet obchod s Ruskem, přestaneme odtamtud brát ropu, plyn, vyvážet tam auta – i takto může vypadat politika. Ale já takovouto politiku dělat nikdy nebudu,“ uzavřel slovenský premiér. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …