Takto prý Britové hlasovali: Muslimové pro EU, křesťané proti ní. A nejen to

24.06.2016 20:53

Sedm z deseti britských muslimů hlasovalo pro setrvání v EU a šest z deseti britských křesťanů hlasovalo pro Brexit. Nejen tato čísla z průzkumu zazněla v pátek večer před kamerami České televize. Došlo i na slova exprezidenta Václava Klause, hradního Hynka Kmoníčka a exministra zahraničí Cyrila Svobody, podle něhož bychom se měli více přimknout k Německu.

Takto prý Britové hlasovali: Muslimové pro EU, křesťané proti ní. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Česká televize se celý den věnovala odchodu Velké Británie z EU. Nejinak tomu bylo i po osmé hodině večerní, kde před kamerami dokonce padla slova o tom, kdo jak hlasoval. Průzkumy ukázaly, že se šest z deseti Britů, kteří se považují za křesťany, postavilo proti EU, zatímco sedm z deseti muslimských Britů hlasovalo pro setrvání Spojeného království v EU.

Ve vysílání došlo i na slova exprezidenta Václava Klause, který pátek označil za skvělý den, protože se Britové rozloučili s EU. Do Evropy se teď podle Klause může vrátit více demokracie. Někdejší česká hlava státu nešetřila ani britského premiéra Davida Camerona. Ten původně vypisoval referendum a naznačoval, že si přeje odchod Spojeného království z EU, aby následně v samotné kampani bojoval za setrvání ostrovního státu v EU.

„Ještě že se toho nedožila Margaret Thatcherová, ta se musela obracet v hrobě. Možná že by se radovala z dnešních výsledků, to asi ano,“ konstatoval exprezident.   

Své k tématu řekli i ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. „To hlasování nebylo ani tak o samotné EU jako spíše o stylu, jaký EU předváděla. A předvádí ho i v této chvíli,“ varoval host. Odmítl však myšlenku, že by případné oslabení EU, k němuž dnes dochází, znamenalo český příklon k Východu. „Já vždycky tvrdím, že směřujeme na Západ, jenže ten Západ nám v mezičase utekl na Blízký východ,“ zaznělo z úst muže, jenž pracuje pro prezidenta Miloše Zemana.

Nesmíme zapomínat ani na to, že Velká Británie je stálým členem Rady bezpečnosti OSN, díky čemuž měla i EU hned dva hlasy v této významné organizaci. Brzy však bude mít jen jeden, z čehož EU nemůže mít radost.

Varovná slova pronesl i lidovec Cyril Svoboda. „Pokud sdělujeme světu, že není soudržný Západ, že nejde o střední nebo východní Evropu, ale o Západ, tak to je velmi výrazná zpráva,“ varoval. Celá EU se teď musí změnit a my bychom se podle lidoveckého politika měli přimknout k Německu, které teď bude hlavním tahounem EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…