Takto prý nešťastník Dienstbier strávil noc před sjezdem

18.03.2013 7:03

O ostravském sjezdu ČSSD se podle deníku MF Dnes rozhodovalo den předtím v restauračních zařízeních. Křídlo Michala Haška se sešlo v restauraci zámku Záhřeb, stoupenci Bohuslava Sobotky v Rudy Blue ve Stodolní ulici a skupina kolem Jiřího Dienstbiera v restauraci U Peciválů. A právě tento večer prý mohl rozhodnout osud Dienstbiera, který následně neobhájil pozici ve vedení strany.

Takto prý nešťastník Dienstbier strávil noc před sjezdem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

V restauraci U Peciválů se o půlnoci, když dorazili sociální demokraté kolem Jiřího Dienstbiera, toho času ještě coby místopředsedy ČSSD, popíjel čaj. Průběh večera podle MF Dnes napovídal, že ale místopředsedou asi dlouho nezůstane.

Šéfredaktor levicového Deníku Referendum Jakub Patočka prý u stolu zapáleně vybízel k lepšímu programu po vzoru Špidlova hesla "zdroje jsou". Stínová ministryně pro lidská práva Michaela Marksová-Tominová zase probírala charisma a emoce Bohuslava Sobotky. "Od vedlejšího stolu byla cítit vůně marihuany, když vedoucí politicko-analytické sekce strany Oto Novotný ostatní žertem přesvědčoval, že demokracie vznikla jako báseň," popisuje MF Dnes.

Nepřemlouval, neobchodoval

"Zkrátka a dobře - tady se vůbec nesháněly chybějící hlasy pro vážně ohroženého Dienstbiera před hlasováním na sjezdu," píše deník s tím, že sjezdové noci bývají důležité, protože po restauracích a barech obchodují klíčoví hráči z regionů s hlasy svých lidí. A že by prý v případě ČSSD, která pravděpodobně vyhraje příští sněmovní volby, bylo co nabízet. "Na takovém ministerstvu najdete řadu možností a míst, jak se spojencům odvděčit," uvádí MF Dnes.

Nejdůležitější události se tak prý odehrávaly jinde, v zámecké restauraci ve čtvrti Zábřeh, kde se sešli spojenci kolem Michala Haška. Ačkoli budoucí místopředseda Milan Chovanec ještě nedorazil, nahrazuje ho prozatím šéf plzeňské ČSSD Martin Zrzavecký. Kromě toho je přítomen třeba Karel Šplíchal nebo Zdeněk Škromach.

"Dohodu s Bohuslavem Sobotkou na dálku po telefonu se však vůbec nedaří uzavřít. Lídr ČSSD trvá na tom, aby ve vedení zůstal Dienstbier. Sobotka ve Stodolní ve svém táboře těžko přesvědčuje některé své spojence, jako je Jeroným Tejc, Jan Hamáček nebo Hana Orgoníková, aby hlasovali pro Dienstbiera," popisuje večerní události deník.

Ta Stodolní...

Z pátku na sobotu bylo prý ve Stodolní ještě více živo, ale míň se pletichařilo a větší prostor byl věnován zábavě. Ráno na hlasování o změně stanov pak několik sociálních demokratů chybělo. "Vždycky říkám tady v Ostravě: Nechoďte na Stodolní! Nechoďte na Stodolní! Nechoďte na Stodolní! Ale je to marné. Je to marné. Je to marné. Třicet procent vás potom ráno v sále chybí," lamentoval místopředseda Lubomír Zaorálek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …