Takto prý o Bělorusku uvažuje Putin: EU to zaplatí a já si uchovám vliv

29.08.2020 9:55

V Bělorusku již třetí týden pokračují protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, který už 26 let drží moc ve svých rukou. Bělorusové však začali dávat najevo, že už mají dost zmanipulovaných voleb a chtějí si svobodně rozhodnout, kdo jim bude vládnout. A ruský prezident Vladimir Putin toho prý může šikovně využít.

Takto prý o Bělorusku uvažuje Putin: EU to zaplatí a já si uchovám vliv
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Běloruské motivy

Polská odbornice na východní Evropu Anna Dynerová v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny popsala, jak se může vyvíjet situace v Bělorusku. Lidé prý s protesty jen tak neskončí, protože vidí, že si za své platy koupí podstatně méně zboží než sousední Poláci a Rusové. A už toho mají dost.

To ale neznamená, že by nějak významně tíhli k Západu. To se podle Dynerové neděje. Bělorusové jen chtějí mít za prezidenta někoho jiného než Lukašenka. A toho prý může využít ruský prezident Vladimir Putin.

„Pokud ruský prezident najde někoho jiného, kdo dokáže vyhrát v Bělorusku víceméně demokratické volby, bude to pro něj výhodné. Rusko by získalo „spřáteleného“ prezidenta a tento prezident by zároveň mohl spolupracovat se Západem hlavně v ekonomické oblasti. Mohl by získat hospodářskou pomoc a investice. Rusko stojí nyní podpora běloruské ekonomiky miliardy dolarů ročně, a to je i na Rusko docela drahé. Kdyby část zaplatila Evropská unie, Moskva by byla ráda,“ poznamenala specialistka na východní Evropu.

Podle Dynerové má však tento plán dvě slabiny. Rusko už 26 let podporuje Lukašenka, který se stal velmi nepopulární ve své zemi, takže časem může teoreticky dojít k tomu, že se nálady Bělorusů obrátí proti Rusům. V tuto chvíli Bělorusové proti Rusům nic nemají

Ale pokud Kreml svolí k výměně Alexandra Lukašenka, mohli by si to lidé v Rusku vyložit také tak, že když už šlo vyměnit Lukašenka, je možné podobným způsobem, tedy masivními protesty v ulicích, vyměnit i Putina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …