Takto řeší problémy s ilegálními migranty Spojené státy. Aktivisté zuří a přivazují se kvůli tomu k autobusům

30.07.2015 9:14

Publicistka Lourdes Medranová popisuje zrychlené soudní procesy realizované v rámci „Operace Streamline“ Spojenými státy ve snaze čelit ilegálním migrantům. Odsouzení mohou strávit ve vězení maximálně dva roky, ale v součtu to může být až dvacet let. Obhájci obviněných a aktivisté takový postup ostře kritizují.

Takto řeší problémy s ilegálními migranty Spojené státy. Aktivisté zuří a přivazují se kvůli tomu k autobusům
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

„Obžalovaní, většinou mladí muži v pomačkaných šatech, se trousí brzy odpoledne do soudní síně. Jejich pohyby jsou omezeny, protože mají kolem kotníků i zápěstí pouta. Je jich asi 70 a brzy zaplní všechny přední řady okresního soudu USA. Všichni čelí obvinění z ilegálního překročení hranice, především prostřednictvím arizonské pouště. Operace Streamline končí za pouhé dvě hodiny. Imigranti z Mexika a střední Ameriky jsou odsouzeni a odchází viditelně sklíčeni ze soudní síně,“ popisuje Medranová průběh soudního přelíčení a dodává, že Operace Streamline začala v roce 2005, kdy nezákonné narušování hranic mezi Mexikem a Spojenými státy vrcholilo.

Jak Medranová konstatuje, jasným cílem Operace Streamline je tvrdě zúčtovat s přistěhovalci, kteří nemají potřebné dokumenty ke svému pobytu ve Spojených státech. „Ilegálové tak čelí obviněním z kriminálních činů ve snaze odradit další od protizákonného překročení hranice. Operaci Streamline se dostává ze strany úřadů ve Washingtonu podpory a zdá se, že v čase ještě roste. Návrh komplexní imigrační reformy, která byla vnímána jako spíš mírná, prošel Senátem před dvěma lety a mohla by trojnásobně navýšit rozpočet Streamline,“ píše Medranová a poukazuje zároveň na to, že přistěhovalečtí aktivisté proti ní protestují čím dál tím nekompromisněji. „V říjnu 2013 se aktivisté připoutali ke dvěma autobusům, které vezly obviněné k soudu.“

Operace Streamline představuje dle Medranové nejhorší noční můry pro aktivisty, ale konzervativci toto řešení naopak považují za ideální způsob, jak čelit přistěhovalcům porušujícím zákony. Soudce Bernardo Velasco je jedním ze sedmi soudců, kteří se střídají při odpoledních soudních slyšeních. On sám považuje zrychlené soudní jednání za férové. „Lidé nemají moc rádi, jak to vypadá, ale upřímně řečeno, země přece musí tento problém nějakým způsobem řešit,“ říká Velasco. Medranová uvádí, že v roce 2005 příhraniční policie zatkla při ilegálním přechodu hranic milion lidí. Po třech letech se podařilo snížit toto číslo o téměř dvě třetiny. Nicméně v loňském roce se počet ilegálů zvýšil na 479 000.

Celý text v angličtině je ZDE

„Před odstartováním Operace Streamline byly ilegálové deportováni či převezeni k civilnímu soudu. Nyní se mohou obvinění setkat okamžitě se svým právníkem a dohodnout se nad důvody obžaloby. Stráví tak méně času ve vazební věznici. Soudní síň potom opouštějí s tresty až do výše šesti měsíců odnětí svobody,“ zmiňuje Medranová a cituje dále vyjádření soudce Velasca. Ten prozrazuje, že zpočátku zachycovala Operace Streamline lidi, kteří překročili hranici jednou. „Nyní se zaměřujeme na recidivisty. Potýkáme se tedy s trestnými činy jako jsou krádeže v obchodech a přepadení. To zahrnuje také druhé ilegální překročení hranic, protože až to je vnímáno jako zločin,“ vysvětluje soudce Velasco.

Obhájce obviněných ilegálních migrantů Margo Cowanová s takovým postupem nesouhlasí. Tvrdí, že Operace Streamline není dobrý způsob, jak jednat s lidmi, kteří hledají ve Spojených státech zaměstnání nebo přijeli navštívit své blízké. „Nezaslouží si, aby se s nimi jednalo jako se zločinci. Jsou to lidé, kteří vzhledem k našemu nefunkčnímu systému nemohou přijít na hranice a získat legální povolení ke vstupu do naší země. Nemají prostě na výběr a my se k nim přesto chováme naprosto odporným způsobem,“ kritizuje Cowanová a tvrdí, že tresty mohou mít na životy migrantů zničující dopad. „Nejvyšší sazba je sice oficiálně dva roky, ale v případě předchozích deportací mohou v amerických věznicích strávit až dvacet let,“ říká Cowanová.

Dle výzkumné organizace působící na Syracuse Univerzity tvoří případy týkající se ilegální migrace 87 % všech trestních stíhání. „To se odráží také v počtu lidí, kteří sedí ve federálních věznicích za ilegální přechod hranic. Zatímco v roce 1999 to bylo přes 10 000 odsouzených, tak v květnu 2013 to byl více než dvojnásobek,“ uvádí Medranová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…