Takto si veřejnoprávní médium představuje poctivou žurnalistiku? Místopředseda rozhlasové rady i ředitel rozhlasu užasli nad článkem o PL

01.06.2017 16:31

Na páté letošní veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu upozornil její místopředseda Tomáš Kňourek na to, jak by neměl fungovat portál veřejnoprávního média. Ilustroval to na článku, který pojednával mimo jiné i o serveru ParlamentníListy.cz, jehož zástupci však nedostali žádný prostor k vyjádření. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral i ředitel Jan Pokorný uznali, že šlo o chybu. První jmenovaný prohlásil, že nejde o standard práce v Českém rozhlase, druhý pak přiznal podcenění.

Takto si veřejnoprávní médium představuje poctivou žurnalistiku? Místopředseda rozhlasové rady i ředitel rozhlasu užasli nad článkem o PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

V samotném závěru páté letošní veřejné schůze Rady Českého rozhlasu se obrátil její místopředseda Tomáš Kňourek na přítomné zástupce vedení veřejnoprávního rozhlasu, aby se vyjádřili, zda porušování elementárních novinářských pravidel je v tomto médiu standardem. „Se vznikem portálu iROZHLAS.cz jsem se stal jeho pravidelným čtenářem. A jako dlouholetého novináře mě v posledních dnech zaujal článek s titulkem ‚Radioaktivní mrak, arabština na úřadech i CIA útočí v Sýrii. Sestavili jsme nový žebříček falešných zpráv‘.

Co mě na tomto textu fascinuje, a ten text je velmi dlouhý, je, že tam vůbec není dán prostor těm napadeným, takzvaným dezinformačním webům,“ konstatoval Tomáš Kňourek. V uvedeném článku, který vycházel ze studie think-tanku Evropské hodnoty, byly zmiňovány i ParlamentníListy.cz, ovšem bez možnosti se vyjádřit.

Vzhledem k tomu, že se po jisté době za článkem objevila větička: „Dezinformační weby požádal server iROZHLAS.cz o vyjádření, na základě jejich reakcí připraví pokračování“, tak radní usuzuje, že si to sami autoři uvědomili.

„Já se chci jenom zeptat, zdali toto vidí Český rozhlas jako normální poctivou žurnalistiku. Nedokážu si představit, že by vznikl podobný článek, v němž by například jeden politik řekl něco o druhém politikovi, ale už by tam nezazněl názor napadeného politika, ale počkalo se, až se sežene jeho vyjádření; a to se objeví například za tři dny. Přijde mi, že takhle novinář nemá pracovat, já ze své praxe bych takhle nikdy pracovat nemohl. Podotýkám, že autorem tohoto textu je Michal Zlatkovský. Takže bych rád slyšel nějakou reakci ze strany Českého rozhlasu, jak na takový článek máme nahlížet, zdali je to standardní práce v Českém rozhlase,“ vyzval místopředseda Rady šéfy ČRo k vyjádření.

Chybovali jsme, podcenili jsme, uznáváme

„Mně nezbývá nic jiného než uznat – vím, o který článek jde – a hned po přečtení jeho textu jsem nabyl dojem, že prostor druhé straně určitě poskytnut být měl. Samozřejmě, že standardem naší práce je, že druhé a té dotčené straně prostor poskytujeme. Já jsem na tuto chybu upozornil vedení zpravodajství, jak pana ředitele Pokorného, tak pana šéfredaktora zpravodajství Martina Ondráčka. Oni reagovali s tím, že chybu v tomto duchu uznali. Za sebe říkám, že článek měl být samozřejmě publikován až v momentě, kdy by tam to vyjádření druhé strany bylo. Stalo se tak s nějakou prodlevou, není to v pořádku, víme to. Věřím, že i pan ředitel Pokorný vůči autorovi v tomto duchu nějakým způsobem jednal,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

K doplnění, respektive vysvětlení, pak byl vyzván i šéf zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

„Já stejně jako generální ředitel nad tím nejásám. My jsme nad tím článkem řešili řadu dalších závažných připomínek, které jsme od začátku měli. Pracovali jsme s kolegy z iROZHLAS.cz na jejich odstranění a vlastně ten krok, který měl být i podle mého názoru součástí toho vydání článku, jsme podcenili. Já to přiznávám,“ uvedl Jan Pokorný k tomu, že na portálu veřejnoprávního média došlo k porušení Kodexu Českého rozhlasu, jenž ukládá povinnost dát příležitost k vyjádření i straně, jíž se kritický materiál týká.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…