Takto to prý dnes vypadá v rozbombardovaném syrském Aleppu

14.09.2018 16:11

V Sýrii už sedm let zuří občanská válka. Většinu území už zase ovládá diktátor Bašar Asad, který válku před lety rozpoutal tím, že nechal střílet do svých spoluobčanů, kteří na demonstracích volali po větší svobodě ve své zemi. Jedním z míst, které válka zasáhla opravdu hodně, je město Aleppo. Ruské letectvo shodilo na město obrovské množství bomb a vládní jednotky bojovaly s povstalci takřka o každý dům. A jak to v Aleppu vypadá dnes? Podívejte se sami.

Takto to prý dnes vypadá v rozbombardovaném syrském Aleppu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Bašár Asad, Sýrie

Pan Ghasan, senior žijící v Aleppu, kdysi studoval ve slovenské Nitře. Po dobu války zůstával doma, aby ohlídal, že dům jeho rodiny nebude vyrabován. Mnoho Syřanů však z Aleppa v hrůze uprchlo. A teď se vrací jen pozvolna. Město se znovu probouzí, ale prozatím fungují jen menší firmy, nebo živnostníci pracující z domova. Nejvíc práce mají zedníci a lidé, kteří obnovují ve městě infrastrukturu, starají se o to, aby do rozbombardovaných ulic znovu proudila elektřina, voda a plyn.

„Opravy tady ve městě postupují pomalu, moc pomalu,“ řekl Novinkám důchodce, pan Ghasan. „Nemohl jsem odejít, musel jsem hlídat dům, aby mi ho nesebrali,“ dodal.

V mnoha domech jsou vidět stopy po kulkách nebo dokonce větší díry po granátech. A dokonce i zřícené zdi po zásahu raketou. Válka je stále všudypřítomná. Lidé, kteří míří do Allepa podél silnic, vidí ohořelé vraky vozidel a vědí, že je v jejich zájmu prosvištět kolem v co největší rychlosti. Hlavně nezastavovat. Neví totiž, co všechno by se jim ještě mohlo stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…