Takto vypadá dokonale připravený mediální lynč. Petr Žantovský rozebírá odvolání Chládka a z několika přehlédnutých detailů tuší velkou špinavost

30.05.2015 13:43 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Odstřel ministra školství deníkem vlastněným šéfem koaličního hnutí, novinářská umanutost zbavit se Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky a trestuhodné zacházení České televize s naší truchlivou a krvavou historií jsou témata, která si tentokrát vybral mediální analytik Petr Žantovský. To poslední považuje za tak neuvěřitelnou věc, že jestli už nic jiného by nemělo vést naše politiky k zamyšlení nad stavem České televize, tak Dovolená v protektorátu zcela určitě ano.

Takto vypadá dokonale připravený mediální lynč. Petr Žantovský rozebírá odvolání Chládka a z několika přehlédnutých detailů tuší velkou špinavost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co v uplynulém týdnu přinesla média, začíná Petr Žantovský tím, jak se druhému nejčtenějšímu deníku u nás podařilo odstranit z funkce ministra školství Marcela Chládka. „To je nejčerstvější a je to také dost do nebe volající záležitost. Podle mých informací MF Dnes hledala na pana Chládka různé kompromitující materiály už podstatně delší dobu, v podstatě už od loňska. Pokud vím, nejméně před takovými třemi týdny už byl materiál připraven k vydání a pojďme si to říct rovnou, k odstřelu pana ministra, protože bylo zjevné, že ten odstřel bude následovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Nechce přitom stavět konspirační teorii a říkat, že to bylo domluveno s premiérem Bohuslavem Sobotkou. „Ale moc bych se tomu nedivil, protože jeho ochota odvolat ministra na základě několika drbavých článků v Mladé frontě byla tak nápadně aktivní, že si opravdu neumím představit, že by o tom pan premiér nevěděl dopředu a že by ty věci nebyly připraveny v souladu. To, že se objevují poznámky na téma, že MF Dnes je Babišova, a tudíž je to Babišova aktivita, je samozřejmé. Vždyť soulad zájmu vlastníka a obsahu listu je nezbytný a automatický. Byl by v každém případě, ať by byl vlastníkem kdokoli, kdo má nějaký zájem ve směru k Ministerstvu školství,“ vysvětluje mediální odborník.

Nyní může podobný útok očekávat ministr zdravotnictví Němeček

Proto očekává, že se vládní hnutí ANO bude ať už v kratší či delší perspektivě ucházet o Ministerstvo školství. „Protože je to resort velmi zajímavý, přes který teče spousta peněz, a je trvalý a rozvojový stejně jako zdravotnictví. Předpokládám, že další útok bude veden na pana ministra Němečka. A dávám tomu spíše týdny než měsíce. To jsou všechno investiční příležitosti, u nichž si umím představit, že by mohly být napojené na Agrofert, abych to řekl velmi kulantně. Takže suma sumárum odstřel ministra Chládka mě dost znechutil, protože to byl po dlouhé době – nechci říct úplně historicky první nebo jediný – konečně ministr školství, který aspoň něco dělal,“ konstatuje Petr Žantovský.

Poukazuje na to, že i když se o Chládkových nápadech říkalo, že jsou chaotické či neuspořádané, měl nicméně alespoň nějakou energii k jejich uskutečňování. „Seznam jeho úspěšných zákroků je určitě delší než seznam jeho neúspěšných zákroků. Už jsem to také jednou zmiňoval, pokud by nic jiného nevykonal než to, že konečně řekl, že republika potřebuje mnohem více vyučených řemeslníků než sociálních antropologů, a dnes to máme spíše naopak, tak to samo o sobě je spíš důkazem, že to je ministr velmi kvalifikovaný. A jak už to v Česku chodí, tak za to bude ‚po zásluze‘ potrestán,“ uvědomuje si mediální analytik.

Články v MF Dnes byly jen drbárny ve stylu jedna paní povídala

Při sledování vysílání České televize na toto téma ho zaujalo, jak půvabně se podřekl exsenátor a nyní poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška, bývalý rektor Masarykovy univerzity. „Řekl totiž: ‚Nemyslete si, že já snad mám ambici být ministrem školství.‘ Ale aniž se ho na to někdo zeptal. Tak se domnívám, že pravý opak je pravdou. Když se podíváte na povahu článků v Mladé frontě, tak nejen že to jsou v podstatě jen drbárny, které se neustále multiplikují a opakují, ale jeden z nich se dokonce odvolává na výpovědi dvou členů jedné rodiny, otce a dcery, kteří na ministerstvu pracovali. V jiném článku zase jedna pracovnice doslova říká: 0No já jsem u ničeho nebyla, ale všechno jsem vyposlechla.‘ Míněno od jiných pracovníků. Takže je to opravdu v poloze jedna paní povídala,“ poznamenává Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…