Takto vypadá popularita stranických předsedů. Měřeno ještě předtím, než Sobotka utekl od zodpovědnosti

02.05.2017 16:03

Nejoblíbenějším stranickým šéfem je podle Čechů vicepremiér Andrej Babiš. I on nicméně pokulhává za popularitou hnutí ANO jako celku. Vyplývá to z unikátního průzkumu agentury Phoenix Research, na který se ve svém úterním vydání zaměřil Pražský Deník.

Takto vypadá popularita stranických předsedů. Měřeno ještě předtím, než Sobotka utekl od zodpovědnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš (ANO) je nejpopulárnějším stranickým lídrem. Z reprezentativního vzorku jedenácti set lidí, na který se agentura Phoenix Research ve své anketě pro Pražský Deník zaměřila, s Babišem sympatizuje 43 procent dotázaných. Babiš ale podle Deníku „bourá“ žebříčky popularity i v jiných výzkumech. V nedávném průzkumu agentury STEM popularity politiků si Babiš vysloužil hlasy 56 procent dotázaných. Podle CVVM s ním zase sympatizuje 46 procent Čechů. Ještě populárnější než on je ale podle aktuálních zjištění Phoenix Research jeho hnutí jako celek, které pozitivně hodnotí 48 procent dotázaných.

Na druhém místě v žebříčku popularity českých stranických lídrů se umístil předseda Pirátů Ivan Bartoš, se kterým sympatizuje 31 procent oslovených. I on ale v popularitě za svým hnutím zaostává, a to o sedm procentních bodů. Trojici nejpopulárnějších politiků uzavírá Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s 29 procenty. Lidovci jako strana nad ním v popularitě vedou o čtyři procenta. Na čtvrtém místě skončil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který se jevil jako sympatický šestadvaceti procentům oslovených a za popularitou své strany zaostává o sedm procent. V závěsu za ním se s 24 procenty umístil lídr starostů Petr Gazdík. Hnutí STAN nad ním v popularitě vede o devět procent.     

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

To, že si strany získávají u Čechů větší sympatie než osoby jejich vůdců, je u většiny hnutí zahrnutých v průzkumu agentury pravidlem. „Strany a hnutí jsou povětšinou stabilnější, reprezentují jistou hodnotovou kotvu. V očích respondentů jsou přece jen o něco čistší než její člen – jednotlivec,“ sdělil Pražskému Deníku šéf Phoenix Research Jan Kubáček. Vyšší sympatie než jejich partaje u Čechů vyvolávají jen lídři dvou politických stran: o 11 procentních bodů poráží své SPD Tomio Okamura. Miroslav Sládek vede v popularitě nad republikány o dvě procenta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…