Takže nejen Zaorálkova bolavá noha. Šéfka diplomacie EU k nám odmítla přijet kvůli tomu, jak mluvíme o uprchlících

19.11.2015 11:21

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová dnes nepřijela na návštěvu Prahy i kvůli tomu, že někteří čeští politici automaticky spojují islám a uprchlíky s terorismem, aniž mezi nimi rozlišují. S odkazem na vysoce postavený evropský zdroj to uvedl Český rozhlas – Radiožurnál (ČRo). Mogheriniová se měla setkat mimo jiné s prezidentem Milošem Zemanem. Oficiálně uváděným důvodem pro odložení její dnešní návštěvy je zranění nohy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Takže nejen Zaorálkova bolavá noha. Šéfka diplomacie EU k nám odmítla přijet kvůli tomu, jak mluvíme o uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Podle zdroje ČRo celková atmosféra v Česku „nepřispívá k vedení debaty o zahraniční politice“. Tato atmosféra hrála vedle Zaorálkovy indispozice ve zrušení návštěvy roli, zvlášť když se měla Mogheriniová sejít i s prezidentem Zemanem, dodal zdroj rozhlasu.

Zeman v úterý 17. listopadu v den výročí událostí z roku 1939 a 1989 vystoupil na pražském Albertově na akci organizace Blok proti islámu, která vyzývá k úplnému vytlačení muslimů z Česka, zákazu islámu, k uprchlíkům zastává negativní postoj a odmítá jejich přijímání. Prezident na akci řekl, že zastánci jiných názorů k migrační krizi nemají být „nálepkováni“ jako islamofobové, rasisté či fašisté. Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) v reakci uvedl, že Zeman vystoupením na Albertově podpořil „nenávistné skupiny ve společnosti“ a pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti.

ČRo upozornil, že Zaorálek si nohu poranil už o víkendu a jeho úřad novinářům ještě ve středu odpoledne rozeslal upomínku, ve které na dnešní návštěvu Mogheriniové zval. Odložení cesty ministerstvo zahraničí oznámilo ve středu večer. Zaorálek se přitom v pátek sejde s tuniským ministrem zahraničí.

Podle Dienstbiera Zeman pomáhá budit strach

Zeman nedávno hovořil například o hrozbě zavádění islámského práva šaría v Česku nebo o tom, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit. Jeho výroky v říjnu kritizoval mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva, který je označil za xenofobní. Podle Dienstbiera prezident svými slovy a postoji pomáhá budit strach, místo aby byl moderátorem a snažil se zklidňovat situaci a hledat společná řešení.

Místopředsedkyně Evropské komise Federica Mogheriniová, která je zároveň vysokou představitelkou EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku, se dnes měla v Praze vedle Zemana a Zaorálka setkat také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) nebo ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Mezi tématy rozhovorů měly být mimo jiné terorismus a migrace. O chystané evropské bezpečnostní strategii měla Mogheriniová odpoledne diskutovat na veřejné debatě spolupořádané Univerzitou Karlovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…