Takže nezávislost do pár dnů, řekl premiér Katalánska po projevu krále. A vlétl do toho i Macron, potlesk nesklidil

04.10.2017 7:32

Po nedělním referendu v Katalánsku, které se španělské bezpečnostní složky pokusily rozehnat brutální silou, se čekalo na vystoupení krále Filipa VI. Po tvrdém postoji vlády, která jakékoliv separatistické aktivity Katalánců odmítla, se čekalo, jaký tón zvolí hlava státu. A výsledek byl tak drsný, že katalánský premiér prakticky obratem vypověděl poslušnost zcela.

Takže nezávislost do pár dnů, řekl premiér Katalánska po projevu krále. A vlétl do toho i Macron, potlesk nesklidil
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Španělský král promlouvá k veřejnosti zcela výjimečně, a o to více jeho slova zaduněla. Král hned v úvodu uhodil na Katalánce, že svým referendem „rozbili jednotu Španělska“ a předvedli „nepřípustný nedostatek loajality“.

„Chování katalánské vlády narušilo harmonii a soužití v rámci samotné katalánské společnosti a bohužel ji rozdělilo,“ pokračoval příkře král.

Ve svém projevu se nezmiňoval o násilí španělských policistů, které referendum provázelo a které ohromilo celý svět. Mlčel o tom, že se ozbrojení policisté dobývali do volebních místností a fronty hlasujících rozháněli zakázanými gumovými projektily.

Místo toho pronesl, že katalánská společnost je možná ve svých názorech rozdělená (poté, co se pro nezávislost vyslovilo 90 procent hlasujících), ale Španělsko prý zůstane jednotné. A poté zaútočil na katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a jeho vládu. „Tito lidé pohrdají pouty a pocity solidarity, které spojovaly a stále spojují všechny Španěly,“ pronesl Filip VI. „Jejich nezodpovědné chování by mohlo dokonce ohrozit hospodářskou a sociální stabilitu Katalánska a celého Španělska,“ dodal.

Celý projev španělského krále Filipa VI.:

Tímto nepřijatelným pokusem se katalánští funkcionáři podle něj dostali zcela mimo zákon i pravidla demokracie. „Snažili se narušit jednotu Španělska a jeho národní svrchovanost. Všichni Španělé přitom mají právo demokraticky rozhodovat o svém životě společně,“ obviňoval.

A po tomto výčtu prohřešků katalánských autorit předložil návrh řešení, kterým dal španělským orgánům v dalších krocích absolutní volnost: „Vzhledem k tomu všemu a tváří v tvář této mimořádně vážné situaci, která vyžaduje pevné spojenectví všech ke společnému zájmu, je odpovědností legitimních státních orgánů zajistit ústavní pořádek a normální fungování státu, práva a samosprávy Katalánska na základě Ústavy a statutu autonomie,“ řekl doslova.

Pak se obrátil k lidem v Katalánsku a ujišťoval je, že Španělsko je již mnoho desetiletí demokratickým státem, a pokud budou dodržovat zákony, mohou své představy prosazovat dle libosti.

„Bez tohoto respektu není možné žit společně v míru, demokracii a svobodě. Ani v Katalánsku, ani ve zbytku Španělska, ani kdekoli jinde na světě,“ vzkázal král.

O KRÁLOVU VYSTOUPENÍ VÍCE ZDE

Pak přidal pro Katalánce slova útěchy: „Říkám všem těmto lidem, že nejsou sami, ani nebudou. Mají veškerou podporu a solidaritu ostatních Španělů a absolutní záruku našeho právního státu při obraně jejich práv a svobod.“

A všem ostatním poddaným pak vzkázal: „Chci vám poslat zprávu o klidu, důvěře a naději. Jsou to obtížné chvíle, ale my je překonáme. „Budeme pokračovat, protože věříme v naši zemi a my jsme hrdí na to, co jsme, protože naše demokratické principy jsou silné a solidní,“ dodal monarcha.

Země podle něj stojí na touze milionů Španělů žít společně a Španělsko nadále hodlá tyto touhy ctít.

„A na této cestě k lepšímu Španělsku, po kterém všichni toužíme, s námi půjde i Katalánsko,“ vzkázal nekompromisně.

Méně než hodinu poté, co hlava španělského státu takto jednoznačně deklarovala připravenost nasadit v Katalánsku jakékoliv prostředky, vystoupil katalánský premiér Carles Puigdemont. Na slova Filipa VI., že jeho počínání je mimo zákon, odpověděl ujištěním, že katalánská vláda je připravena vyhlásit samostatnost, neboť jednoznačný výsledek referenda jasně ukázal, jaká je vůle tamních obyvatel.

VÍCE O PROHLÁŠENÍ KATALÁNSKÉHO PREMIÉRA ZDE

Původně premiér avizoval, že vyhlášení nezávislosti proběhne do 48 hodin po úspěšném referendu. Dramatické události přiměly jeho vládu počkat s rozhodnutím několik dní. Přesto premiér Puigdemont trvá na tom, že nezávislost Katalánska bude vyhlášena.

„Vyhlášení bude provedeno koncem tohoto týdne, nebo na začátku toho příštího,“ avizoval v rozhovoru pro britskou BBC.

Španělskou vládu pak varoval před tím, aby se snažila v Katalánsku zasahovat silou. „Byla by to chyba, která by mohla všechno změnit,“ pohrozil.

Podporu pro svůj kategorický postoj ke katalánským separatistickým snahám získává Madrid od hlav ostatních států EU. Například francouzský prezident Emmanuel Macron měl vzkázat premiéru Rajoyovi, že Francie podporuje jeho úsilí o udržení španělské jednoty.

CELÝ TEXT ZDE

Macronův postoj však následně podryl vlivný levicový předák Jean-Luc Mélenchon. Ten španělského premiéra naopak zkritizoval, že pokus zastavit referendum silou byla „hrozivá chyba“. Nasazení policejních těžkooděnců proti vlastním občanům je podle něj neospravedlnitelné. Zároveň vyzval svého prezidenta Macrona, aby využil všech svých možností k zabránění tomu, aby se situace v Katalánsku (které přímo sousedí s Francií) zvrhla do chaosu.

Podobně se vyjádřil i lídr socialistické strany, ke které Macron ještě nedávno patřil, Benoît Hamon.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…