Takže změna. Ukrajina se chystá na ofenzivu: Tu ruskou

14.11.2023 9:34

Ruské státní agentury TASS a RIA Novosti zřejmě mají na kontě přešlap. Zveřejnily zprávy, které následně ruské ministerstvo obrany označilo za „provokaci“. Ale nešlo náhodou o klamavou informační operaci? Podle ISW je to možné. Mezitím podzimní počasí brzdí válečné akce obou stran. Ukrajinci se prý teď chystají na očekávanou ruskou zimní ofenzivu.

Takže změna. Ukrajina se chystá na ofenzivu: Tu ruskou
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Válka na Ukrajině zuří dál a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se zdá, že teď selhalo buď ruské velení, nebo ruský státní mediální aparát. Kvůli zprávám o situaci u Dněpru zveřejněným ruskou stranou.

„Ruská státní média zveřejnila a později stáhla zprávy o ‚přeskupení‘ ruských sil na východním (levém) břehu Chersonské oblasti do pozic dále na východ od řeky Dněpr, což naznačuje, že ruské velení a/nebo ruský státní mediální aparát selhal,“ napsal institut s odkazem na zprávy ruských státních agentur TASS a RIA Novosti, podle kterých se velení ruského seskupení sil „Dněpr“ v současnosti působící na východním břehu Chersonské oblasti rozhodlo přesunout jednotky na blíže nespecifikované „výhodnější pozice“ východně od Dněpru.

TASS a RIA Novosti podle institutu zprávy během několika minut stáhly a agentura TASS později vydala omluvu, v níž tvrdila, že svou zprávu zveřejnila „omylem“. Ruská státní agentura RBK podle ISW uvedla, že ruské ministerstvo obrany (MO) označilo zprávy o přeskupení na východním břehu Chersonské oblasti za „nepravdivé“ a za „provokaci“. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov odmítl kauzu komentovat s tím, že komentáře tohoto typu přísluší jen ozbrojeným silám Ruské federace.

Podle ISW si mohlo ruské velení vyhodnotit, že k udržení Chersonské oblasti stačí méně jednotek a část sil přesunout do míst intenzivních bojů, např. k Avdijivce.

Analytici institutu ale nabízejí i další možnost. Zveřejnění zpráv a jejich pozdější stažení možná nařídilo samo velení ruské armády, jako součást informačních operací.  

Server Kyiv Post tvrdí, že ukrajinské síly dokázaly na východním – okupovaném břehu řeky vybudovat relativně stabilní předmostí, které udržuje. „Kreml – na rozdíl od ruských milbloggerů – odmítl komentovat, že ukrajinská armáda dosáhla klíčového cíle své protiofenzivy – přechodu na východní stranu řeky Dněpr,“ napsal k tomu server.

Pozemní a především letecké operace zpomalily kvůli trvalejším dešťům a mlhám. Ty sice skrývají jednotky před očima nepřítele, ale rozmoklá půda ztěžuje přepravu těžké techniky. Kvůli opadávajícím listnatým stromům je prý také obtížné těžkou techniku v terénu ukrýt.

„ISW nadále soudí, že podzimní povětrnostní podmínky sníží tempo ruských a ukrajinských operací, ale nezastaví je úplně, a že boje budou na obou stranách pokračovat během zimních měsíců, jako tomu bylo v zimě 2022–2023 a v letech mezi 2014–2022,“ napsal institut.

Ukrajinci se prý teď chystají na očekávanou ruskou zimní ofenzivu a snaží se nepříteli způsobit co největší ztráty.

„Za poslední den, 13. listopadu, Rusko ve válce proti Ukrajině ztratilo přibližně 920 vojáků, 8 tanků, 7 bojových obrněných vozidel, 20 dělostřeleckých systémů, 1 raketový systém a 24 jednotek automobilové techniky a cisteren,“ napsal server Ukrajinská pravda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prý "ukrajinská armáda dosáhla klíčového cíle své protiofenzivy", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 14.11.2023 10:57:30
tj. přechodu na východní stranu řeky Dněpr. Ještě před pár dny se proukrajinští mediální politruci nemohli shodnout na smyslu překročení Dněpru, když ukrovská armáda nemá na to, aby pokročila dál, a ejhle - najednou je to "klíčový cíl protiofenzívy". Takže už ne Krym, už ne Melitopol, atd. - no, tak to je pokrok. Jak se říká, z ..... bič neukroutíš, tak aspoň z nouze ctnost. Proukrajinská propaganda je čím dál trapnější.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …