Tálibán vyzvalo k jednání o míru Světové společenství

28.11.2018 22:41

Státy, které se účastní konference OSN o pomoci Afghánistánu, dnes v Ženevě vyzvaly radikální hnutí Tálibán k účasti na mírových rozhovorech. Afghánská vláda vidí dobré vyhlídky na uskutečnění úspěšných mírových jednání, informovala agentura DPA. Českou republiku na konferenci zastupoval ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Tálibán vyzvalo k jednání o míru Světové společenství
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Dnešní ženevská konference o Afghánistánu vyústila v dohodu o dalších krocích v mírovém procesu a rozvoji země.

„Všichni účastníci vyzývají Tálibán a další ozbrojené opoziční skupiny, aby se chopily šance na mírové řešení, především nabídky vlády vést rozhovory bez předběžných podmínek,“ uvádí se v závěrečné deklaraci.

„Míč je nyní na straně Tálibánu,“ řekl bezpečnostní poradce afghánské vlády Hamdulláh Muhib. Vláda podle něj vidí dobré vyhlídky na úspěšné mírové rozhovory. Tálibánu podle Muhiba uvnitř i vně Afghánistánu klesá podpora.

V prohlášení nazvaném „Zajistit Afghánistánu budoucnost: Mír, samostatnost a konektivita“ slíbily partnerské země pokračování pomoci Afghánistánu. Ten ujistil, že jeho reformní proces zahrnující boj proti korupci a chudobě je nezvratný a pokračuje.

Afghánskou metropolí Kábulem dnes mezitím otřásla mohutná exploze. Při výbuchu nálože nastražené v automobilu před kanceláří britské bezpečnostní služby G4S a následné přestřelce bylo zabito nejméně deset lidí.

Afghánský prezident Ašraf Ghání několik hodin předtím na ženevské konferenci oznámil, že bude usilovat o uzavření mírové dohody s hnutím Tálibán. Dohoda má ukončit občanskou válku v zemi a hnutí Tálibán má být začleněno do demokratické společnosti.

Agentura DPA dnes v souvislosti s plánovaným mírovým procesem připomněla, že hnutí Tálibán, které má pod kontrolou velkou část afghánského území, doposud odmítalo jednat s vládou, kterou považuje za loutkový režim řídící se podle přání Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…