Tam, kde loni řečnil Zeman, studenti tleskali Petru Pithartovi. Ten pohnutě navázal na projev v Rudolfinu a narazil na Trumpa. A pak...

17.11.2016 13:18

Před studenty předstoupil na Albertově, který loni zabral prezident Miloš Zeman, i bývalý premiér Petr Pithart. „Už je to dávno, kdy jste tu byli poprvé. Vy, první studenti. Tenkrát o 27 let mladší. Jací jste byli? Byli jste skvělí,“ řekl úvodem Pithart před studenty, kteří letos Albertov zabrali jako první, aby předešli loňským neshodám.

Tam, kde loni řečnil Zeman, studenti tleskali Petru Pithartovi. Ten pohnutě navázal na projev v Rudolfinu a narazil na Trumpa. A pak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: 17. listopad na Albertově

„Naše dějiny jsou jako ponorná řeka. Někdy to vypadá, že žádné nemáme, jindy se vynoří na povrch a rozhýbou stojaté vody,“ uvedl s tím, že pomohly i tenkrát. „Shromáždění tady na Albertově se proměnilo v demonstraci a moc zasáhla hrubou silou. Ale mlčela o tom, co se stalo,“ zmínil následnou důležitost jevišť divadel. „Pak jste hned vyhlásili stávku. A přičinili jste se o to, aby se zpráva šířila po celém Československu,“ dodal.

„Dnes žijeme v parlamentní republice, ale není málo těch, kteří by chtěli vůdce. Máme dobrou ústavu. Horší je, že nám málo vadí, když se jí nedbá,“ řekl Pithart. A zdůraznil nadcházející parlamentní volby. "Neřeknu, že ty následující volby budou nejdůležitější. Ale myslím si to. Budeme si v nich příští rok na podzim moci vybrat vedle normálních stran také firmu, dokonce rodinnou firmu, stále více prosperující. Věřím, že nám včas dojde, že každá firma má své personální oddělení. A firma se liší od politické strany také tím, že se v ní nehlasuje,“ zdůraznil za potlesku Pithart.

Následně navázal i na svůj projev z Rudolfina k výročí zářijového státního svátku. „Ani se nenadějeme a mohli bychom se stát obětí partnerů východu. Třeba toho, o kterém jsme se dozvěděli, že je strategický a že umí dobře stabilizovat umrtvenou společnost. Nedejme se napálit. Chtějme například vědět, kteří lidé mají finanční prospěch z hospodářských vztahů s Čínou,“ dodal. A zmínil, že se snažíme lézt zpět na východ, račím pohybem, po milimetrech, centimetrech. „Razí tu svou cestu neznatelně,“ podotkl.

„Věřím vám. Vidíte z vlastní zkušenosti, že v některých částech republiky se lidem nežije stejně dobře. Ale není to proto, že pražská kavárna by se snažila být nadřazena venkovské hospodě. Tyhle rozeštvávající přednůstky připomínají doktrínu třídního boje. Bylo by neštěstí, kdyby nálepky jako pražská kavárna a venkovská hospoda vyznačovaly napříště štěpné linie našeho národa. Nevěřme ani tomu, že za všechny problémy může politická korektnost,“ zmínil s tím, že bychom neměli přistupovat na takováto matení českými Trumpy. 

Anketa

Kdybyste mohli po odstoupení Gustáva Husáka říct, koho si přejete za prezidenta republiky, kdo by to byl?

hlasovalo: 13490 lidí

„Bylo mezi vámi před lety slyšet, že vám někdo před lety ukradl revoluci. Ve skutečnosti v zemi ochabla občanská bdělost,“ dodal. Nyní občanská společnost podle něj posiluje. „Jednejte tak, aby se ti z vás, kteří se úspěšně uplatňují v bohatších zemích, aby se chtěli vracet domů jako do slušné spořádané země. Z vděčnosti k těm, kteří tu byli před vámi a z odpovědnosti k těm, kteří se tu teprve narodí,“ dodal. 

„Buďte kritičtí. Mluvte o tom všem nahlas. Neustávejte. Já vám věřím,“ uzavřel. Po bouřlivém potlesku přednesl student Lukáš Kostínek manifest studentů k 17. listopadu. „My, studenti a zástupci vysokých škol, se tímto přihlašujeme k hodnotám liberální demokracie, na nichž jsou základní kameny této společnosti postaveny. Prohlašujeme, že si nepřejeme, aby se od nich naše společnost odchýlila. Zavazujeme se, že na ni budeme pozitivním způsobem působit,“ uvedl.

„Každá doba si žádá svůj osobitý přístup. Dnes je nezbytné překonávat propasti, které se v minulosti ve společnosti vytvořily,“ dodal. „Cesta vpřed vede skrze vzájemný respekt a porozumění. Ne skrze vzájemné urážení se,“ zmínil také. Studenti a vysoké školy mají být otevřeni všem názorům. „Zavazujeme se tedy vykonávat tuto společenskou roli. Naše budoucnost se netýká jen vybraných jedinců, ale nás všech,“ vyzval Kostínek ke spolupráci. „Bavme se spolu. Snažme se o vzájemné pochopení. Pravdu každý vnímá svým subjektivním způsobem. Naslouchejme i ostatním,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…