Tatarka Hellman’s, polévky Knorr. Konec ekologie, jde se vydělávat

30.10.2023 13:02

V létě byl odvolán generální ředitel společnosti Unilever, potravinářského a drogistického giganta, vlastníka značek jako jsou deodoranty Dove či Axe, polévky Knorr nebo třeba majonéza Hellmann's. Nový ředitel nyní oznámil změny. Firma už se nebude snažit, aby každá značka měla nějaké „poslání“. Nechal se slyšet, že debata o udržitelnosti vyvolala víc kontroverze než užitku. A hlavně, nepřinášela zisk. Což firmě vytkl jeden z velkých investorů. „Společnost, která má pocit, že musí definovat účel majonézy Hellman’s, podle našeho názoru zjevně ztratila nit,“ řekl loni.

Tatarka Hellman’s, polévky Knorr. Konec ekologie, jde se vydělávat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Majonéza Hellmann's

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí
Název Unilever mnoha lidem asi nic neřekne. Přitom se jedná o společnost s tržní kapitalizací v hodnotě 2,7 bilionu korun. Pro srovnání, celý státní dluh ČR tento rok překročil hranici tří bilionů korun.

Asi více o společnosti Unilever řekne to, že vlastní značky jako je Axe, Dove, Hellman’s, Knorr, Magnum, Persil či Rexona. Unilever vznikl v roce 1929 fúzí dvou podniků a zajímavostí je, že má i české kořeny. Jistý Georg Schicht v roce 1848 založil v Rynolticích provoz na výrobu mýdel a svíček. Tento podnik, později přesunutý do Ústí nad Labem, následně ovládl potravinářsko-drogistický trh ve střední Evropě. Firma Schicht se později spojila s dalšími firmami a vznikla Margarine Unie, která se v roce 1929 spojila s britskou Lever Brothers a vnuk Georga Schichta Georg E.A. Schicht se stal jejím prvním prezidentem.

Ale zpátky do současnosti. V roce 2019 nastoupil na post generálního ředitele Alan Jope. Pod ním se Unilever snažil, aby každá značka měla svůj účel, své poslání. Po čtyřech letech byl odvolán a na jeho místo nastoupil bývalý finanční ředitel firmy Heinz, Hein Schumacher.

Alan Jope - bývalý generální ředitel Unilever
Zdroj: Youtube

Ten nedávno investorům oznámil, že firma přestane svým značkám toto poslání „násilně cpát“, jak informuje magazín Marketing Week. Právě kvůli tomu byl Alan Jope kritizován, že se soustředil víc na toto „poslání“ než aby společnost rostla. Schumacher nevolil radikální slovník, uvedl, že toto poslání „inspirovalo řadu lidí, aby se k Unileveru přidali a zůstali u něho.“ „Když se to udělá dobře a důvěryhodně, poslání značky může být velmi efektivní,“ uvedl a jako příklad uvedl deodoranty Dove.

„Ale nebudeme toto nutit celému našemu portfoliu, u některých značek to prostě něbude relevantní a to je v pořádku,“ uvedl bývalý CFO Heinzu s nadějí, že jim to usnadní práci.

Není od věci zmínit, že loni jeden z velkých investorů, Terry Smith, zakladatel investičního fondu Fundsmith, na adresu Unileveru prohlásil, že zaměření na udržitelnost a poslání je směšné a že kvůli tomu jeho fond měl v roce 2021 dost mizerné výsledky. V dopise investorům se zaměřil například na rozhodnutí firmy Ben & Jerry’s neprodávat zmrzlinu v izraelských osadách na Západním břehu Jordánu nebo na snahu vymyslet „poslání“ pro majonézu Hellman‘s.

„Unilever je zdá se zatížen managementem, který se víc stará o to, aby byly vidět jeho zásluhy na poli udržitelnosti než o základy obchodu,“ napsal tehdy Terry Smith. Zmínil právě rozhodnutí neprodávat zmrzlinu na Západním břehu. Ale hlavně majonézu. „Společnost, která má pocit, že musí definovat účel majonézy Hellman’s, podle našeho názoru zjevně ztratila nit. Značka Hellman’s existuje od roku 1913, takže máme za to, že zákazníci už teď ví, k čemu slouží (pozor, překvapení – saláty a sendviče),“ vymezil se Smith. Snaha určit „poslání“ pro všechny značky vycházela z toho, že tyto „smysluplné značky“ Unileveru rostly více než ostatní. Jope tak trval na tom, že dát značkám „poslání“ je dobrá cesta k udržitelnému rozvoji.

Nový ředitel Schumacher řekl, že i když toto poslání je pro některé značky dobré pro růst, přístup Unileveru prý moc nepomohl. „V posledních letech debata o udržitelnosti a poslání vygenerovala spíš kontroverzi než pokrok,“ uvedl Schumacher. Dodal, že Unilever od udržitelnosti neustupuje a všechny značky se na ní budou dále podílet. Ale ne všechny potřebují „poslání“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 30.10.2023 14:56:42
Před chvílí v jednom OD malá Hellmans tatarka za 99,90 Kč!! Taky mám jedno poslání strčte si ji do ......!!!!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …