Tato česká teze je prý scestná. Publicisté debatovali o Německu a Řecku

19.08.2015 23:08

Eurozóna schválila další finanční pomoc Řecku, 26 miliard euro. Další desítky miliard ještě přijdou. Pomůže to této jihoevropské zemi? A kolik peněz ještě bude potřebovat? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali publicista Jaroslav Šonka a německá publicistka Jennifer Langeová.

Tato česká teze je prý scestná. Publicisté debatovali o Německu a Řecku
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Šonka konstatoval, že Německo kladně hodnotí náběh řeckých reforem, který je s ohledem na předchozí liknavost Athén nebývalý. To ale nemění nic na tom, že část německých politiků je proti. Vycházejí z konzervativních pozic a další pomoc Řecku vidí jako neúčelnou.

Němci si všímají výhod i nevýhod

„Stále více poslanců ze strany kancléřky hlasuje proti politice Angely Merkelové,“ doplnila k tomu Langeová. To ovšem neznamená, že by byla výrazně ohrožena politická pozice kancléřky. Vládnoucí koalice CDU/CSU a SPD je totiž poměrně pevná.

Němci si všímají toho, že posílají do Řecka další a další peníze, ale zároveň zaregistrovali zprávu v médiích, že tamní ekonomice pomáhá slabší euro, které ovlivňuje právě řecká krize. Zatím je tento proces pod kontrolou. „Naproti tomu odchod Řecka z eurozóny by s sebou nesl nedozírné dopady,“ varovala Langeová.

Podle Šonky si musíme uvědomit i to, že Irsko či Španělsko prošly svými krizemi i bez škrtání dluhů a nepůsobilo by tedy dobře, kdyby byly skutečně nějaké řecké dluhy škrtnuty. Zásadní bude, jak bude v reformní politice pokračovat athénská vláda. „Dochází k privatizaci různých věcí, které Řecko dříve vůbec nechtělo realizovat,“ podotkl Šonka.  

Není to ale tak, že v EU vlastně vše závisí na Německu. „Taková ta česká teze, že v EU každý bojuje především za své zájmy, je myslím scestná,“ poznamenal dále publicista s poukazem na to, že v EU nerozhoduje jen Německo, jak se i u nás občas říká. Politici z různých zemí spolu musejí spolupracovat a platí to i u řešení řecké krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…