Tato věta, z té mě úplně mrazí... Xaver měl u mikrofonu Maláčovou a došlo na závažné téma

27.04.2019 17:55

Moderátor Luboš Xaver Veselý v Pressklubu Frekvence 1 přivítal ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Ta mu mimo jiné prozradila, že sociálnědemokraticky smýšlejících osob není nikdy dost. Veselý jí na oplátku popsal, z čeho ho mrazí. V závěru rozhovoru ministryni zasadil slovní úder kvůli exekutorům.

Tato věta, z té mě úplně mrazí... Xaver měl u mikrofonu Maláčovou a došlo na závažné téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Nejprve se Luboš Xaver Veselý zeptal Maláčové, jak se těší na změny ve vládě. Místo vyhozené ministryně průmyslu za hnutí ANO Marty Novákové nastoupí Karel Havlíček a místo Dana Ťoka, který z Ministerstva dopravy odchází na vlastní žádost, přijde Vladimír Kremlík. Dáma odvětila, že každý, kdo do týmu přijde nový, s sebou přinese i jistý elán, takže to vládě jako celku může pomoci. Členkou kabinetu se stane i nová ministryně spravedlnosti a hnutí ANO Marie Benešová, bývalá místopředsedkyně ČSSD, a Maláčová věří, že i ona by mohla vládě prospět, protože lidí se sociálnědemokratickým přemýšlením prý není nikdy dost.   

„Jestli se ptáte na to, že hnutí ANO často sahá do osvědčených kádrových rezerv ČSSD, tak to mohu potvrdit, myslím, že těch bývalých sociálních demokratů je tam vícero,“ podotkla. „Já si myslím, že sociálnědemokraticky smýšlejících lidí není nikdy dost,“ dodala ještě.

Luboš Xaver Veselý se jí také zeptal, co si myslí o nápadu předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana nechat volit už šestnáctileté spoluobčany. Podle Maláčové to není až tak špatný nápad, protože by to mohlo zvednout zájem mladých lidí o politiku.

Luboš Xaver Veselý doplnil, proč jeho osobně z tohoto nápadu docela mrazí. O mladých lidech se říkává, že se vyznají v dnešní velké záplavě informací a dokážou si vybrat to podstatné. „Tato věta, z té mě úplně mrazí, protože já z ní cítím takový ten svěží vítr v politice, který usiluje o to, aby staří lidé nevolili. Já to v tom tak trochu cítím,“ zhrozil se moderátor. Maláčová odvětila, že ona osobně se snaží vyhnout nějakému paušalizování a nechce se spoléhat jen na mladé a kritizovat starší občany.

Stranou její pozornosti nezůstal ani útok na poslance TOP 09 Dominika Feriho. Překvapilo ji, že se něco takového stalo. „Je samozřejmě vždycky špatně, když se lidé napadají. Pokud by měl být napaden politik pro své názory, tak je to také prostě špatný signál. Nechtěla bych, aby se v naší zemi napadali lidé kvůli rozdílným politickým názorům,“ zdůraznila.

Řeč přišla i na sociální politiku. Dáma je přesvědčena o tom, že by průměrný důchod měl na konci této vlády činit 15 tisíc korun. Proto trvá na tom, že důchody mají vzrůst v příštím roce o 900 korun, a ne jen o 700, jak to vyžaduje zákon, a v roce dalším o 800 korun. Takto Maláčová splní svůj slib a průměrné důchody vzrostou na 15 tisíc korun.

A komu všemu vzroste mateřská na 300 tisíc korun? Jasno prý bude do konce května. 

Ve druhé polovině rozhovoru se Luboš Xaver Veselý Maláčové zeptal, proč ČSSD ještě nezaplatila svůj dluh dědicům právníka Zdeňka Altnera, přesahující 300 milionů korun, když všichni občané České republiky své dluhy platit musejí, a pokud je neplatí, může se jim velmi lehce stát, že přijdou třeba o střechu nad hlavou.

„Ono to takhle úplně není, že bychom nezaplatili,“ bránila se Maláčová. „Ono to tak je,“ trval si na svém moderátor. „My jsme v minulých letech zaplatili 70 milionů korun,“ jala se vysvětlovat místopředsedkyně ČSSD, „a zbytek, což jsou ty úroky a pokuty, to je přes 300 milionů korun, a v tuto chvíli se snažíme, aby soud rozhodl spravedlivě, zda to je přiměřené,“ pravila dáma.

Luboš Xaver Veselý však paní ministryni nešetřil. „Tak to mají i občané. Když je chytnou v tramvaji za dvě stovky, tak pak je to dvacet tisíc, jen to šupne. Nakonec je vámi, politiky, vytvoření exekutoři svléknou donaha,“ udeřil na členku vlády.

Maláčová odvětila, že ČSSD už několik let bojuje proti exekuční mafii. „A myslím si, že uděláme všechno pro to, aby se to dotáhlo do konce. Koneckonců se před několika měsíci podařilo schválit novelu exekučního zákona,“ podotkla. „My jako ČSSD děláme všechno pro to, aby lidé nebyli vydáni napospas exekutorům,“ dodala ještě.

Až soud definitivně rozhodne, co se má s dluhem ČSSD stát, strana prý bude tento verdikt respektovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…