Taxikáři zahájili v Praze protestní jízdu proti Uberu

02.10.2017 12:37

Taxikáři v Praze zahájili protestní jízdu proti službám Uberu. Vytvořili několik skupin. Jedna vyjela po půl jedenácté z Evropské a blokovala pravý i levý jízdní pruh. Další kolona se zformovala cestou z letiště, šlo o zhruba 70 aut. Zjistili to na místě zpravodajové ČTK.

Taxikáři zahájili v Praze protestní jízdu proti Uberu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prahou se prohnala protestní jízda taxikářů. Nelíbí se jim, že není magistrátem stanovena minimální cena za kilometr

Před zahájením protestu se na letišti sešla primátorka Prahy Adriana Krnáčová se zástupcem Sdružení českých taxikářů. Taxikář Miroslav Žežulka ČTK řekl, že nic nevyjednali. Krnáčová jim zopakovala, ať se obrátí na stát.

Na Evropské ulici se taxikáři sjížděli asi půl hodiny před zahájením jízdy a to u Džbánu a vozovny Vokovice. Poté vyrazili směrem k letišti, nejprve pouze pravým jízdním pruhem a levý zůstal volný pro ostatní dopravu. Později najeli i do levého pruhu, za což jim někteří běžní řidiči spílali. Zablokovali například dva autobusy MHD a jeden společnost RegioJet. V 11:00 už ale z Evropské ulice kolona zcela zmizela, taxikáři najeli na plánovanou trasu protestu, tedy Lipskou ulicí na letiště, zpět kolem hotelu Marriott na Lipskou a opět nájezdem před Evropskou na Lipskou.

Na letiště taxikáři postupně přijížděli ve skupinkách, projeli a opět odjížděli. Od Evropské ulice směrem k letišti se provoz po 10:45 téměř zastavil.

Policisté průběh jízdy sledují

Na dopoledním setkání zástupců taxikářů s primátorkou před letištěm se podle Krnáčové nic nevyřešilo a obě strany pouze zopakovaly svoje stanoviska. Primátorka taxikářům sdělila, že Praha nemá kompetence Uber zakázat a že na čtvrtek je naplánována schůzka expertní skupiny úřadu vlády, která má hledat řešení. Taxikáři podle ní částečně uznali, že řešení je na vládě a ministerstvech, na protest však vyjeli i tak. Jízdou chtějí tlačit na instituce a zároveň dát lidem na vědomí, že Uber podle nich porušuje zákony.

Situaci v okolí letiště Václava Havla a přilehlých komunikacích monitoruje ze vzduchu policejní vrtulník. Policisté průběh jízdy nadále sledují, jejich prioritou zůstává zachování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Dopravní podnik s letištěm domluvil, že autobusy městské hromadné dopravy budou v případě nutnosti jezdit přímo po letištní ploše. Krátce před 11:00 už touto trasou jely linky 100, 119 a 191. „Nejsou obsluhovány pravidelné zastávky, u zastávky Terminál 2 je zřízena dočasná zastávka,“ uvedl dopravní podnik na Twitteru.

Podle informací na facebooku Sdružení pražských taxikářů měli taxikáři, kteří se protestu zúčastní, před akcí potvrdit svou účast na daném telefonním čísle. Na základě toho byli kvůli koordinaci protestní jízdy rozděleni do skupin. „Každé skupině pak přijde SMS zpráva s instrukcemi kudy případně jet, či nejet,“ uvádí se v instrukcích sdružení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…