Teď je řada na nás, hlásí Němci. O Blízký východ pečovali Američané a jak to dopadlo

04.12.2015 11:58

Německo pošle příští rok 1200 vojáků, letadla a válečnou loď do boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii. Nasazení armády dnes velkou většinou schválil Spolkový sněm, přestože opozice vyslání vojáků kritizovala. Podle vládních poslanců je vojenský zásah proti IS nutný pro zajištění bezpečnosti Evropy.

Teď je řada na nás, hlásí Němci. O Blízký východ pečovali Američané a jak to dopadlo
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Vojenský zásah proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) je nutný pro zajištění bezpečnosti Evropy. Řekl to dnes předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen.

"Po desítky let jsme ponechávali Blízký východ Spojeným státům, v posledních letech jsme ho nechávali jemu samému. Výsledkem jsou statisíce mrtvých," řekl Röttgen. "Útoky v Paříži nás Evropany donutily přiznat si, že tento region neleží v sousedství Ameriky, ale v sousedství našem. Válka v Sýrii tak ohrožuje naši bezpečnost," dodal.

Německo chce proti IS v Iráku a Sýrii nasadit 1200 vojáků

Pokud chtějí evropské země zajistit ochranu svých občanů před terorismem, musí podle Röttgena převzít odpovědnost a začít se na Blízkém východě angažovat. Vojenský zásah musí být podle tohoto poslance Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové součástí širší strategie, kdy se zároveň s bojem proti IS bude hledat politické řešení, jež by umožnilo ukončit občanskou válku v Sýrii.

Německo chce proti IS v Iráku a Sýrii nasadit 1200 vojáků, tankovací letoun, vojenskou fregatu a průzkumná letadla Tornado. O vojenské misi bude dnes před polednem ještě hlasovat Spolkový sněm. Vládní strany, které nasazení armády podporují, v něm mají velkou většinu.

Opozice ale dnes varovala, že boj proti IS teroristickou hrozbu neodstraní. "Je to lež (tvrdit), že tato mise oslabí IS. Po zkušenostech z Afghánistánu, Iráku a Libye víme, že bombardování problém s teroristy nevyřeší," řekla předsedkyně poslanců Levice Sahra Wagenknechtová. "Eskalace násilí v Sýrii naopak ohrozí možnost konání rozhovorů o politickém řešení občanské války," varovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…