Teď lidé nebudou věřit ani Ukrajině, ani novinářům, naříkalo se nad kauzou Babčenko v Newsroomu ČT

04.06.2018 9:54

Ukrajinský novinář Arkadij Babčenko a jeho fingovaná smrt stále zaměstnávají média po celé Evropě. Newsroom ČT se věnoval vývoji a důsledkům celé kauzy. Babčenko, který je velkým kritikem Vladimira Putina, se stal jakýmsi symbolem jak pro kritiky, tak pro příznivce Kremlu. Jedněm slouží jako symbol svobody slova, druhým jako důkaz o mediální manipulaci. Jaký bude mít akce dopad na důvěryhodnost médií? Novináři jsou kritičtí.

Teď lidé nebudou věřit ani Ukrajině, ani novinářům, naříkalo se nad kauzou Babčenko v Newsroomu ČT
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Jak informuje Newsroom ČT, zpráva o smrti novináře se objevila ve všech velkých zpravodajských domech po celém světě. Ukrajinská tajná služba dostala informaci, že někdo plánuje zaplatit za Babčenkovu vraždu. Všechno zinscenovala, aby pachatele dopadla.

Anketa

Kdo byl NEJLEPŠÍM primátorem Prahy?

hlasovalo: 5531 lidí

„Tenkrát jsem se podruhé narodil,“ vzpomínal Babčenko na rok 2014, kdy jen těsně unikl smrti. Helikoptéru, ve které letěl, sestřelily na východě Ukrajiny separatistické jednotky. Při neštěstí zemřelo 14 lidí. O čtyři roky později přichází zpráva, že novinář byl zavražděn před svým bytem. Internetem se šířila přesvědčivá fotografie těla v kaluži krve.

Novinář byl dlouhodobě silným kritikem Ruska. Proto se ihned po jeho fingované vraždě vyrojily spekulace, zda za jeho konce nestojí prezident Vladimir Putin. „Státním zřízením Ruské federace je nenávist. Nejdříve to byli Čečenci, pak se to přeneslo na všechny cizince, teď se to přeneslo na celý svět,“ prohlašuje Babčenko na archivních záběrech. Novinář loni půl roku pobýval v Praze po výhružkách likvidací, které mu chodily. „On říkal, že strach má posledních deset let. Že neví, co se mu může stát, jestli si na něj někdo počíhá s železnou trubkou,“ řekl o Babčenkovi redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

„Byl novinář v dobrém slova smyslu provokatér. On šel do témat, kterých se i ostatní opoziční média obávala,“ řekla o něm novinářka Petra Procházková z Lidových novin. Před měsícem se Arkadij Babčenko rozhodl spolupracovat s ukrajinskou kontrarozvědkou SBU. Ta podle něj zabránila jeho vraždě. Rusko ale spojitost s případem odmítlo a označilo celou věc za ukrajinskou propagandu. Proč Babčenko na provokaci přistoupil? „On sám říkal, že těch variant moc nebylo. Představte si sebe na jeho místě, když by za vámi přišli lidé z tajné služby a řekli by, že se na vás chystá atentát a že potřebují vaši spolupráci,“ říká Ondřej Soukup a dodává, že v jeho situaci by nikdo neodmítl.

Překvapilo něco Ondřeje Soukupa v době od oznámení Babčenkovy smrti? „Překvapení je příliš slabé slovo. Ano, zpětně vzato tam byly věci, které trošku nehrály, třeba ta zveřejněná fotografie, jak tam leží na zemi. Říkal jsem si „Hergot, vždyť se tvrdilo, že zemřel při převozu do nemocnice, tak kdo si ho teda fotil, doktoři, než mu začli poskytovat první pomoc?“ Ale upřímně řečeno, já jsem si spíš myslel, že ta fotka je nějaký podvrh. Nikdo ale samozřejmě netušil, že by to mohlo takhle dopadnout. I proto, že těch případů vražd novinářů, ať už v Kyjevě, nebo v Rusku, je tolik. A nikdy to happyendem neskončilo. To člověka vůbec nenapadlo,“ odtušil Soukup.

Jak redakce Newsroom ČT připomíná, následné „zmrtvýchvstání“ Babčenka vyvolalo i mezi novináři rozporuplné reakce. Jindřich Šídlo na Twitteru vtipkoval, že tohle nedokáže jen tak někdo.

Ruská televize Russia Today pro změnu Babčenkovo znovuobjevení okomentovala titulkem „Elvis žije“. Mnoho reakcí ale bylo skeptických, či rozmrzelých. Redaktor iDnes Josef Kopecký napsal, že nyní bude zprávám v Ukrajiny věřit méně lidí.

Podkopávání důvěryhodnosti médií si všímá i ruský investigativní novinář Andrej Soldatov. Podle něj je celá anabáze „hodně přes čáru“. Dodává, že součástí práce novinářů je také důvěryhodnost.

„Myslím, že pro reputaci Ukrajiny je to obrovská rána. Bohužel si myslím, že to je velká rána i pro reputaci novinářské scény, k níž se Babčenko řadil. Je to rozhodně špatně,“ řekl ke kauze šéfredaktor serveru Aktuálně.cz Josef Pazderka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…