Teď už to koalice nějak doklepe. Největší problém prý nastane po volbách

12.05.2017 11:49

Ztratí-li ANO vzhledem k aktuální krizi politické preference, může po volbách skončit jako komunisté s nulovým koaličním potenciálem. Čekat od české politické scény ale můžeme téměř cokoliv: vzestup mimoparlamentních stran, stejně jako Babišův případný odchod do ústraní.

Teď už to koalice nějak doklepe. Největší problém prý nastane po volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prvomájová akce pražské ANO na náplavce kotviště salónní lodi Nepomuk v Praze

„Máte pocit, že česká politika se v posledních týdnech hodně zkomplikovala? Užívejte si dneška, po volbách může být hůř,“ uvádí svůj komentář Josef Bouška z časopisu Reportér. Dlouhá léta podle Boušky blokovala politické spektrum jedna strana bez koaličního potenciálu. Aktuálně by k ní podle Boušky mohla přibýt druhá. A to by prý pro sestavování vládních koalic znamenalo katastrofu.

Kombinace krize kolem dluhopisů, nahrávek Andreje Babiše a čachrů proti Ústavě dostala dva aktuálně nejoblíbenější politiky, míní Bouška. „Nikdo zatím neví, jaký dopad na preference bude jejich současný boj mít. Zkušenosti z minula ukazují, že spíše menší než větší,“ dodává. Neteční k jakýmkoliv problémům svého „idolu“ se zdají být zejména voliči ANO, tvrdí.

I pokud by však podpora ANO spadl někam k 20 procentům či dokonce níže a sociální demokraté dosáhnou „těsného“ vítězství ve volbách, co se stane pak, zamýšlí se redaktor. „Babiš má kromě mocenských tužeb také silné ego, které dostává pořádný výprask, což si bude dlouho pamatovat,“ dodává. Mohla by si ČSSD dovolit ve světle aktuálních události sestavení další koaliční vlády s Babišem, ptá se.

CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE ZDE

Dilema přitom podle něj zažívá nejen sociální demokracie. Problém by mohly mít i ODS a TOP 09, naznačuje. Obě strany totiž aktuálně označují Babiše za nebezpečí pro demokracii. „Obě partaje bezesporu zkusí nasadit všechny páky, aby případný odliv hlasů z ANO zamířil jejich směrem,“ píše. Kampaň vedená proti oligarchizaci státu jim podle něj na koaličním potenciálu z pohledu ANO nepřidá.

A to je podle Boušky jádro problému. Andrej Babiš si podle něj pravděpodobně významnou část svých oddaných voličů udrží. Pro většinu ostatních se ale stává absolutně nepřijatelným. „Dosud byla na parlamentní scéně jediná strana – komunisté – s koaličním potenciálem nula. Teď bychom mohli mít dvě,“ píše, a to by podle něj znamenalo pro zbytek politické scény katastrofu. Výsledkem by byla buď „zcela nekompatibilní koalice plodící davy zhrzených voličů, nebo morálně pokřivené koalice plodící totéž z jiných důvodů“. V české politice se lze samozřejmě spolehnout na to, že se nelze spolehnout na nic, míní Bouška. Může tak podle něj dojít i k souběhu málo očekávaných okolností, které by povolební situací zahýbaly. Čekat se podle Boušky dá i extrémní propad ANO k jednociferným číslům či ohromující vzestup ČSSD anebo úspěch demokratických mimoparlamentních stran, či dokonce Babišův odchod do ústraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…