Tejc se obořil na „Bakaloviny" a stojí si za svým: Chci být druhým mužem ČSSD

23.12.2014 19:10

Jeroným Tejc, který je nyní pouze předsedou sněmovního ústavně právního výboru, překvapil s kandidaturou na statutárního místopředsedu strany. Do této funkce ho na březnový sjezd nominovala jihomoravská konference. A přestože mu mnozí nedávají šanci, Tejc si na kandidatuře trvá. Naposledy se ohradil proti článku v Hospodářských novinách, které ho označily za outsidera.

Tejc se obořil na „Bakaloviny" a stojí si za svým: Chci být druhým mužem ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

„HN, tedy Bakaloviny, nemají pravdu. Uvědomuji si, že stojím proti dohodám, které s některými představiteli krajů dělá premiér,“ uvedl Tejc na svém facebookovém profilu. Naráží tak přinejmenším na skutečnost, že předseda strany Bohuslav Sobotka veřejně vyslovil požadavek, aby post statutárního místopředsedy zaujal Milan Chovanec.

Tejcovi se stranická kariéra zhroutila po slavné povolební schůzce (kromě Tejce ještě Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach a Jiří Zimola) u prezidenta Zemana, a následným požadavkem na předsednictvu, které vyzvalo Sobotku k rezignaci kvůli nevalným volebním výsledkům. Následně byli označeni za „pučisty“, vyjma Chovance, který schůzku přiznal a naopak se stal oblíbencem předsedy.

„Rozhodně si vsak nemyslím, že by mé šance na sjezdu byly malé. Podle reakcí členů, které potkávám, právě naopak. Kdo vyhraje na sjezdu, se totiž nerozhoduje ve většinou veřejně hlasovaných nominacích na krajských konferencích,“ zdůraznil Tejc. Jeho slova naznačují, že vnitrostranická politika se odehrává mimo viditelné veřejné hlasovací mašinérie krajských sletů. ČSSD samozřejmě není žádnou výjimkou při postupu, kdy si jednotliví politici dohadují koalice příznivců za účelem hlasování pro toho či onoho. 

Bývalý šéf poslanců spoléhá na dvě věci, že vše rozhodne až sjezd, a to v tajném hlasování. Navíc mu hraje do noty i větší počet delegátů (600), čímž se poněkud zužuje možnost manipulace a sjezdové těleso se stává nevypočitatelným. Tejc nemá dosud výraznější podporu a nominace jihomoravských sociálních demokratů se může bagatelizoval silným vlivem Michala Haška. Na druhé straně má Tejc pravdu, že několik set delegátů sjezdu není jednoduché ukočírovat, zvláště pokud se jedná o tajnou volbu. Vzhledem k tomu, že všichni přiznávají, že pozice Bohuslava Sobotky je momentálně neotřesitelná, bude sjezd vypovídat také o tom, jestli se za politický boj drží msta až za hrob, nebo zda je v ČSSD také místo i pro určitou velkorysost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…