Telefonát Kerryho s Lavrovem provázelo varování z ruské strany

19.12.2014 10:40

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v telefonátu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym vyslovil varování, že nový americký zákon o sankcích proti Rusku kvůli Ukrajině je s to nadlouho podlomit možnosti normální spolupráce mezi USA a Ruskem. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí, podle kterého se rozhovor odehrál z americké iniciativy. Kromě Ukrajiny oba ministři spolu hovořili také o problémech urovnání mezi Izraelem a Palestinou.

Telefonát Kerryho s Lavrovem provázelo varování z ruské strany
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Zmíněný zákon o protiruských sankcích, nedávno schválený Kongresem kvůli podpoře Ukrajiny a zvýšení tlaku na Rusko, sice americký prezident Barack Obama ve čtvrtek podepsal, ale s tím, že zatím nových restrikcí nevyužije. Naopak je připraven již uplatněné sankce zmírnit, pokud Moskva "podnikne kroky ke zmírnění napětí způsobeného její agresí proti Ukrajině".

Obama netajil svoje výhrady k iniciativě Kongresu z minulého týdne, aby byly vytvořeny podmínky pro rozšíření sankcí zaměřených na osoby a firmy provokující nestabilitu na Ukrajině. Norma navíc otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině. Podle šéfa Bílého domu se tím vysílá matoucí signál evropským spojencům i Rusku v době, kdy panují zvýšené naděje na diplomatické urovnání krize na východě Ukrajiny.

"Moje vláda bude i nadále úzce spolupracovat se svými spojenci a partnery v Evropě a na mezinárodní úrovni podle vývoje na Ukrajině, a bude přezkoumávat a vyvažovat svoje sankce v reakci na ruskou aktivitu," uvedl Obama v prohlášení. "Jsme stále připraveni zvrátit sankce, pokud Rusko přijme nezbytná opatření," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…