Telefony v Česku nelegálně odposlouchávají speciální přístroje Agáta

14.05.2012 9:34

Telefony v Česku nelegálně sledují podle policie minimálně dvě speciální zařízení v rukou neznámých soukromníků. Uvedly to v pondělí Lidové noviny (LN), podle nichž policisté přišli na zařízení, když sami prováděli odposlech. Komu patří, detektivové zatím ale nezjistili.

Telefony v Česku nelegálně odposlouchávají speciální přístroje Agáta
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Odposlouchávací zařízení - takzvaná Agáta, vypadá jako notebook, je ale vybavena programem v hodnotě až 20 milionů korun, díky němuž lze odposlechnout hovor či lokalizovat telefon. "Víme zcela prokazatelně, že tu takto operuje jedna, možná dvě Agáty," řekl LN ředitel Útvaru zvláštních činností Tomáš Almer.

V Česku prokazatelně operuje jedna Agáta. Může jich být ale až deset

Podle deníku experti dokonce odhadují, že zařízení typu Agáta je v Česku až deset. "Jsou především ve vlastnictví velkých finančních skupin či detektivních agentur," řekl listu ředitel jedné z bezpečnostních agentur, který si nepřál být jmenován.

"Nám se použití Agáty sice podaří zachytit, jde ale jen o poznatek. Nemá cenu dávat podnět dál. Nemáme v ruce důkaz, kterým bychom to mohli doložit. Navíc pokud není poškozený, tak nejde o trestný čin," uvedl Almer.

Agátu používá v Česku legálně jen policie a Bezpečnostní informační služba. Důstojníci z tajné služby však nikdy její držení oficiálně nepotvrdili, stejně tak nechtějí říct, zda tuší, kdo všechno v Česku přístroj má.

Detektivové zabavili jednu Agátu v bytě člověka, který se podílel na vydírání podnikatelů

Začátkem května jedno takové zařízení detektivové údajně našli v domě Vladimíra Svobody, kterého v minulosti prověřovala policie kvůli jeho kontaktům na zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Svoboda je podle médií jedním obviněným ze šesti civilistů a pěti policistů v kauze zneužití pravomoci a vydírání. Policisté prý získané informace na objednávku zpřístupňovali a vyzrazovali lidem zabývajícím se detektivními a vymahačskými aktivitami. Obvinění civilisté podle policie chtěli získat výhodu při obchodu s pohonnými hmotami a využívali přitom kontaktů na policisty, kteří jim za úplatu poskytovali informace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…