Televizní Uhde na rozloučenou pochválil ředitele Dvořáka. Přes všechno je prý lepší než Janeček

11.03.2014 18:53

Končícího předsedu Rady České televize Milana Uhdeho mrzí, že se nebude moci „kriticky na úrovni rady vyjadřovat“ k tomu, co podle něj v ČT zaslouží velice zásadní kritiku. Ve středu jej čeká poslední jednání dozorčího orgánu veřejnoprávní televize. Do nového jej poslanecký volební výbor nevybral.

Televizní Uhde na rozloučenou pochválil ředitele Dvořáka. Přes všechno je prý lepší než Janeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Uhde

Ač Milan Uhde kritizoval zpravodajství České televize, nejde podle něj o jedinou potíž instituce. „Zpravodajství je jen jeden ožehavý problém. To není věc na trvalou pozornost. Tu si zaslouží dramatické vysílání České televize, které není ani po zřízení kanálu ČT Art dořešeno. A já mu pozornost věnovat budu. Chci o tom psát, jen hledám někoho, kdo by byl ochoten moje úvahy uveřejňovat,“ říká Milan Uhde v rozhovoru pro internetový deník iHNedcz. 

Kde bude své případné příspěvky publikovat, zatím netuší. „Já se chystám nabídnout své služby pravidelného recenzenta České televize. V nějakém deníku nebo týdeníku, který by zajímaly mé soustavné pohledy na to, co televize dělá, vysílá, jaké má zpravodajství, jaké dramatické a dokumentární pořady nabízí,“ upřesnil.

Daniela Drtinová dopředu pochybovala o úspěchu svého podnětu Radě ČT ohledně údajného ovlivňování zpravodajství. Končící předseda Rady konstatoval, že: „Daniela Drtinová opravdu tento odhad měla. Já jsem ho neměl. Já byl přesvědčen, že tu věc lze dovést do konce, to jest do nezávislého auditu. A moc nechybělo. Vždyť nezávislý audit vymyslel přímo ředitel. Ale nepodařilo se to. Je to velká škoda, je to velmi negativní poznamenání celé té záležitosti.“

Dvořák lepší než Janeček

Přestože Milan Uhde dlouhodobě kritizoval současného ředitele veřejnoprávní televize Petra Dvořáka, má pro něj i slova uznání. „On podle mě dosáhl především toho, že hospodářství ČT spočívá na zdravých transparentních základech a dodržují se všechna pravidla obsažená v zákonech i pravidla rozumného hospodaření,“ pochválil předseda Rady ředitele televize.

Končící předseda Rady dokonce vyzdvihl práci současného generálního ředitele ČT Dvořáka oproti jeho předchůdci. „Podle mě Janečkův management nebyl úspěšný a především ve druhém funkčním období ředitele Janečka došlo k ekonomickému a zejména kvalitativnímu sesunu vysílání. To byla prostě věc, kterou si uvědomila i rada a ředitele Janečka v poslední fázi jeho mandátu kritizovala. To už volalo po zásadní kritice. Ředitel Janeček sice rezignoval ze zdravotních důvodů, ale to jeho vedení nebylo dobré,“ řekl Milan Uhde v rozhovoru.

Proč nebyl znovu zvolen do dozorčího orgánu veřejnoprávní televize, odmítl komentovat. „K tomu já se nemohu vyjadřovat, protože kritéria, podle kterých členové volebního výboru některé kandidáty škrtali, neznám. Vyřadili řadu kvalitních kandidátů, kteří nikdy nebyli v Radě ČT. Třeba profesora Justa, který přísně sleduje veškerou tvorbu České televize. Ten by do rady patřil. Tak já nevím, jaká měli kritéria,“ uvedl Milan Uhde. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…