Telička a jeho firma si díky práci pro Bakalu přišli na pěkné peníze, píší noviny

14.05.2014 7:18

Český lobbista, někdejší diplomat a člen Evropské komise Pavel Telička a jeho firma podle informací deníku Právo v době sporu o byty OKD inkasovali od podnikatele Zdeňka Bakaly desítky milionů korun. Pikantní je na tom podle deníku především to, že Telička je v nadcházejících evropských volbách lídrem hnutí ANO, které nevynechá příležitost ke kritice pro stát nevýhodného prodeje dolů OKD.

Telička a jeho firma si díky práci pro Bakalu přišli na pěkné peníze, píší noviny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Firma BXL Consulting, v níž je Pavel Telička významným spoluvlastníkem, vyinkasovala od společnosti NWR, která patří OKD a kterou Zdeněk Bakala spoluvlastní, v přepočtu celkem 53 milionů korun. Jako nevýkonný člen představenstva NWR navíc Telička pobíral plat ve výši asi dva miliony korun ročně.

Spolupráce Teličkovy firmy s firmou NWR začala v říjnu 2006, jak píše deník Právo. Společnost BXL Consulting poskytovala oficiálně NWR poradenství v oblasti právních předpisů Evropské unie. Kromě měsíčního paušálu zhruba 700 tisíc korun umožňovala smlouva Teličkovi po NWR požadovat také úhradu nezbytných výdajů nebo jednorázové platby za splnění úkolu.

Telička se nyní věnuje svému působení v politice

Podle Teličky byla výše odměn zcela standardní. „NWR si najala firmu, ve které jsem byl společníkem. Jenom podotýkám jednu věc, že předmětem služeb nebyl jakýkoli lobbing," uvedl pro Právo. Fakt, že společnost svou činnost ukončila ke konci loňského roku, vysvětlil Telička tím, že nechce vést firmu v době, kdy kandiduje do Bruselu. Během několika dní prý skončí také jeho členství v představenstvu NWR.

Na otázku, jak celá spolupráce Teličky s Bakalovou firmou vznikla, nechtěl kandidát ANO odpovědět. Šéfu hnutí ANO Andreji Babiši prý jeho angažmá v NWR nevadí. „Pan Telička pracoval pro různé soukromé firmy v Bruselu, nejen pro NWR. V době privatizace OKD pro NWR nepracoval. Předpokládám, že byl odměňován standardně, jak je pro takové firmy obvyklé," napsal deníku v SMS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…