Téma koronaviru u Moravce: Proběhne biatlonový závod na Vysočině, kde má být až 35 tisíc lidí?

01.03.2020 14:25

Hosty první hodiny Otázek Václava Moravce byli 3 hejtmani – ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM), hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a hejtman Vysočiny za ČSSD Jiří Běhounek. Debatovali o koronaviru. Běhounek si posteskl, že stát se v této oblasti nechová úplně férově vůči krajům. Všichni tři hosté se však shodli, že v tuto chvíli není třeba panikařit. Na tapetě však měli nejen koronavirus.

Téma koronaviru u Moravce: Proběhne biatlonový závod na Vysočině, kde má být až 35 tisíc lidí?
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec

„Co je snazší či pravděpodobnější – nákaza koronavirem, nebo nákaza panikou?“ otázal se v úvodu pořadu Moravec. B je správně. Lidé mají zájem o roušky, o respirátory, ale i o trvanlivé potraviny, kterých je nedostatek. „Zájem o konzervy je tak velký, že výrobci zavedli na dodávky konzerv pořadníky,“ oznámil moderátor.

Koronavirus škodí světové ekonomice; akciové trhy v důsledku koronaviru ve velkém padají. Pokorná a Běhounek uklidňovali, že s případnými ekonomickými problémy si poradí, pokud nebudou dlouhodobé. „Pokud máte proinvestiční rozpočet, tak vám to dává stabilitu i v hubených letech,“ prohlásila Pokorná Jermanová.

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí
Běhounek s Bubeníčkem se shodli, že kraje hospodaří dobře. „A v podstatě jsou za to trestány,“ shodli se pánové. „Ono se říká, vy peníze máte, tak proč pořád natahujete ruku,“ připomněl Bubeníček.

Teoreticky může koronavirus uškodit i sportovním akcím, např. biatlonovým závodům v Novém Městě na Moravě. O jejich konání má v pondělí jednat vláda. „Pokud stát rozhodne, že to riziko je velké, tak my se podřídíme, ale v tuto chvíli se domníváme, že situace krizová není. V České republice není jediný případ koronaviru,“ upozornil Běhounek s tím, že by tedy byl pro pořádání sportovních akcí i s diváky. Na Vysočině jich bude asi 35 tisíc. Všichni tito lidé představují pro kraj ekonomický přínos. „Já samozřejmě chápu, že zdraví je nejdůležitější, ale 60 milionů korun, které jsou v tom, je také třeba zohlednit. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ prohlásil Běhounek.

Pokorná Jermanová dala Běhounkovi zcela za pravdu. Bubeníček taktéž. I komunistický hejtman považuje jitření emocí kolem koronaviru za velmi přehnané. Ústecký kraj prý přesto nic nepodceňuje a zařídil dodávku nových respirátorů všem praktickým lékařům v kraji.  

Běhounek posléze požádal všechny občany, aby zůstávali doma, pokud budou mít podezření, že onemocněli koronavirem, a telefonicky aby se domlouvali se svými lékaři, jak postupovat dál. Hejtman Kraje Vysočina si také posteskl, že roušky či respirátory dostávají přednostně státní nemocnice. „Mně to nepřijde úplně fér,“ zlobil se Běhounek s tím, že bude-li člověk nemocen, zamíří do nejbližší nemocnice, což může klidně být nemocnice krajská.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí
Došlo i na humanitární pomoc, která z Česka byla odeslána do Číny. Původně se počítalo s tím, že to bude 9 tun materiálu, ale prozatím odešlo jen 5 tun pomoci. Zbývající 4 tuny podle hostů možná odejdou jinou cestou.

Moravec přehodil výhybku čistě k financování krajů a od svých hostů se dozvěděl, že vedou debaty o tom, jak své rozpočty navýšit. Problém je v tom, že všechna takováto jednání narážejí u ministryně financí za hnutí ANO Aleny Schillerové.

Hejtmani a hejtmanka varovali, že silnice druhých a třetích tříd byly podfinancovány, když přešly na kraje; krajské reprezentace dělají, co mohou, ale zázraky nedokážou. Zvlášť ne, když stát dosud nedokázal dobudovat dálniční síť, takže lidé jsou nuceni jezdit po krajských silnicích a mostech. „Nikdo nevidí stav těch mostů, a to se ukazuje, že je ještě dražší oprava než u těch komunikací,“ upozornil Bubeníček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…