Téma lidských práv v KLDR? Může na to být ostrá reakce, bojí se Zaorálek

19.05.2019 21:55

Obnovení vztahů. To si dala za cíl česká delegace, která míří do KLDR. Pětidenní pracovní cesta českých poslanců byla schválena již v loňském roce. Poslanci by se měli setkat se zahraničním výborem a předsedou Sněmovny. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Téma lidských práv v KLDR? Může na to být ostrá reakce, bojí se Zaorálek
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek ve vysílání ČT24

Čeští poslanci míří do Severní Koreje po 14 letech. V jejich čele je předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož doprovodí nezávislá poslankyně za ANO Karla Šlechtová, dále poslanec ANO Martin Ratiborský a Jaroslav Holík z SPD. 

„Cílem delegace byl restart našich vztahů v návaznosti na summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una, ale v současné situaci, kdy summit nedopadl, tak jak měl, a KLDR vypálila v minulých týdnech rakety, tak jsem proti té cestě,“ řekl však mimo jiné k cestě poslanec Jaroslav Bžoch (ANO). 

Původní text ZDE.

Poslanec Ratiborský však oponuje, že cílem je navázat na dřívější dobré vztahy. Obdobně hovoří i Robert Řehák z tiskového odboru Ministerstva zahraničí. Ten zdůrazňuje také apel na dosažení pokroku v rámci dodržování závazků KLDR, které vyplývají z rezolucí Rady bezpečnosti OSN, a na zlepšení situace v otázce dodržování lidských práv v zemi. 

Zájem o humanitární situaci v zemi potvrzuje i poslanec za ČSSD Lubomír Zaorálek. Co se však týče tématu lidských práv, zde není jasné, zda bude vhodná příležitost k tomu, aby toto téma bylo otevřeno. „Není náš zájem, abychom tam hned skončili. Může na to být ostrá reakce,“ zmínil k tomu Zaorálek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…