Temně o českém lithiu. „Co jsme slíbili Německu?“

18.05.2023 12:21 | Ze sítí

Svobodný trh je jednou z platforem vysílání streamovací služby Aby bylo jasno, kterou si mnozí stále nejvíce spojují s moderátorkou Janou Bobošíkovou. Zmíněnou platformou ale provází její kolegyně Hana Lipovská, která se v aktuálním dílu Svobodného trhu zaměřila třeba na přijetí eura, česko-saské memorandum o lithiu, či dopady vládního konsolidačního balíčku, o kterých ani sama vláda prý netuší, jaké budou.

Temně o českém lithiu. „Co jsme slíbili Německu?“
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Cínovec, víska spadající pod Dubí v Severních Čechách - horská osada je v centru pozornosti kvůli velkým zásobám lithia. Znak zkřížených nástrojů mlátek a želízko ("důlní šlígle") je hornickým symbolem.

„Vláda se rozhodla šetřit a začít má u sebe,“ zahájila Hana Lipovská téma úspor současné vlády.

„Jedním z ministrů naší vlády, o kterém možná ani nevíte, je Martin Dvořák. Ten sám sebe nazývá Eurohujerem a říká o sobě, že by se jeho funkce měla jmenovat spíše Ministr pro Evropskou unii,“ představila Lipovská osobu nového ministra a přidala i to, že se jedná o odvolaného bývalého primátora Hradce Králové.

Lipovská se věnovala několika jeho výrokům, především tomu o nutnosti zavedení eura v České republice. V souvislosti s tím zmiňuje Lipovská názory některých odborníků a bankovních manažerů, kteří předložili své pohledy na členství ČR v Eurozóně.

„Pouze jeden z šesti významných představitelů bank a pojišťoven uvedl, že by se ČR vyrovnala s covidem lépe, kdyby byla v Eurozóně,“ tlumočí moderátorka výsledky.

„Ostatní řekli, že členství v Eurozóně má své velké problémy a připomínají, že to byla Evropská centrální banka, kdo roztočil inflační spirálu,“ pokračovala Lipovská.

Následovala další ekonomická témata, ke kterým se manažeři vyjadřovali. Jejich kompletní znění najdete v přiloženém streamu.

My se budeme hlouběji věnovat velmi důležité zprávě, kterou Hana Lipovská zmínila a která zůstala stranou pozornosti médií, a to je oznámení, které učinil premiér Petr Fiala (ODS) po návratu z oficiální návštěvy Saska.

Jde o memorandum, které Fiala podepsal se svým saským protějškem. Jde o memorandum o spolupráci při realizaci projektů strategického významu mezi Českou republikou a Saskem.

„Po tomto titulku přestane většina lidí číst dál,“ uvádí Lipovská s tím, že to vypadá jako další nudné vyhlášení.

„Nicméně je tam jedna velmi závažná věta, která z toho memoranda o spolupráci dělá zakuklené memorandum o lithiu,“ myslí si Lipovská a dodává, že jestli ČR má v současnosti nějakou strategickou surovinu, je to právě lithium.

Premiér Fiala podle Lipovské podepsal, že se bude spolupracovat při vytváření společných perspektiv a podpoře při získávání surovin, zejména pak lithia, z ložisek na české a saské straně, a že se Česko a Sasko budou vzájemně informovat o vývoji projektů v souvislosti s lithiem.

„Je to tedy dokument o lithiu, ze kterého nejsme schopni se dozvědět, jak bude spolupráce ohledně něj mezi Českem a Saskem vypadat,“ shrnuje moderátorka a pokračuje tím, že víme, že Německo má továrnu na zpracování lithia a chce lithium ve velkém těžit, ale vůbec nevíme, k čemu nás zavazuje tato spolupráce.

„Je to jen informování? Je to sdílení technologií? Nebo my budeme těžit a Němci budou z našeho lithia vyrábět elektrobaterie? Nevíme absolutně nic.“

A pointa?

Tu vidí Lipovská v tom, že ani na aktuálním jednání vlády, které proběhlo, nepadla jediná věta o tom, co zmíněné memorandum znamená a k čemu nás zavazuje.

„Jaké jsou důsledky, z jakých analýz se vycházelo, ve prospěch koho to je, kdo a co z toho může mít. Nevíme nic. A to je právě to, co charakterizuje vládu Petra Fialy,“ dodává ještě moderátorka.

„Vláda chrlí nejrůznější dokumenty, aniž by o nich občané věděli, aniž by byli informováni o tom, na jakých analýzách tyto dokumenty vznikají a aniž by samotná vláda udělala nějaké vyčíslení jejich důsledků.“

To se podle Lipovské projevilo třeba tento týden, kdy odboráři „střelili od boku jakési hausnumero“, jaké budou důsledky vládního balíčku a ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nechal slyšet, že je to určitě nesmysl, protože ani samotná vláda neví, jaké budou dopady jejího konsolidačního balíčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Znovu se ukazuje ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemedard , 18.05.2023 13:54:17
jak je důležité znovu v ústavě obnovit trest smrti. Zejména pro vlastizrádce ... Nicméně i za hloupost to bude případně aktuální ... Navíc, suroviny mají patřit našim občanům ... Tohle je například zrada na občanech v roce 1989 ... Bylo snad uhlí či voda soukromé ? ...

|  11 |  1

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…