Ten, co udal Ratha: Nevěřil jsem středočeským policistům a žalobcům

31.05.2012 8:21

Trestní oznámení v kauze Davida Ratha podal někdejší policista Libor Gregor, který se o možném nezákonném jednání dozvěděl od jednoho svého klienta. Gregor dnes pracuje jako soukromý detektiv. Trestní oznámení podal v Brně, protože podle vlastních slov nevěřil středočeským vyšetřovatelům. Rath by je prý mohl ovlivňovat.

Ten, co udal Ratha: Nevěřil jsem středočeským policistům a žalobcům
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

O korupční kauzu Davida Ratha se policisté začali zajímat přibližně v polovině října loňského roku, kdy bývalý policista a nyní soukromý detektiv Libor Gregor podal trestní oznámení související právě se zmanipulovanou zakázkou na rekonstrukci zámku Buštěhrad. O podezřelých okolnostech se prý dozvěděl od svého klienta, kterého však nechce jmenovat, aby ho neohrozil. Zprávu přináší dnešní Právo.

Středočeským vyšetřovatelům nevěřil

Spekuluje se o tom, že by oním klientem bývalého policisty mohl být kladenský podnikatel Vladislav Procházka, jehož ústecká kancelář Aria připravovala původní návrh na rekonstrukci zámku. Jeho návrh byl o padesát milionů korun levnější. Procházka však opakovaně důrazně popřel, že by podnět na vyšetření možné korupční kauzy vzešel právě od něj.

Gregorovo podání pak vnáší i více světla do spekulací, proč kauza nakonec přistála na stole severočeských vyšetřovatelů a ne v Praze nebo středních Čechách. Gregor zkrátka nevěřil v nezávislost tamních orgánů a domníval se, že na ně Rath má vliv. Proto trestní oznámení podal přímo na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně.

„Obávám se však, že orgány policie a státního zastupitelství v Praze a středních Čechách nejsou objektivně způsobilé tuto trestnou činnost prošetřit, neboť je mi známo, že pan Rath má úzké vazby jak na policii, tak na státní zastupitelství v obvodu Prahy a středních Čech. Vím například, že Rath byl na oslavách padesátin pana Kučery, ředitele policie ve středních Čechách,“ naznačil ve svém podání Gregor.

Samotný Kučera však domnělé kontakty s Rathem velmi důrazně popírá. „Žádné takové osobní vztahy nemáme, rozhodně jsme přáteli nebyli. Co se týká těch padesátin, tak ano, tam se (Rath) formálně zastavil asi na dvě hodiny, ale jen ve slušnosti mi popřál a zase odjel,“ řekl Právu Kučera.

A proč Ústí?

A nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k tomu dodává, že případ dostali vyšetřovatelé z regionu, kde měla podle prvotních informací probíhat trestná činnost, což mělo být podle všeho v Ústí.

„V té době to jednání, na které oznámení směřovalo, mělo skutečně probíhat v Ústí. Tím myslím vytváření podkladů (projektové dokumentace) pro samotnou zakázku. Při rozhodování o tom, kam ta věc půjde, jsem posuzoval jen to, kde v současné době má docházet k páchání trestné činnosti, a to bylo Ústí,“ nastínil Zeman.

Kauzu lze prý označit za tzv. distanční delikt, kdy je trestná činnost páchána na několika místech republiky současně. V těchto případech kauza připadne tomu státnímu zástupci, který se do případu zapojil jako první a v Rathově kauze to byla právě Bradáčová. Platí však také, že se může kdykoli během vyšetřování rozhodnout, že případ předá do středních Čech. I v tom případě by však všechny její dosavadní kroky byly v souladu se zákonem a zůstaly by v platnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…