Ten pan Láska už neví, jak na sebe upozornit. Ať jde, s prominutím, do prdele. Umělci komentují senátora, který jde po prezidentovi a ještě se tím chlubí

29.03.2019 7:12

Informace o tom, že senátor Václav Láska připravuje žalobu na prezidenta Zemana pro údajné hrubé porušení Ústavy, vyvolala velkou diskuzi. „Žalovat prezidenta Zemana, to je klíč k úspěchu. Získá si lásku všech antizemanovců,“ vyjádřil se na adresu senátora Lásky s pořádnou dávkou sarkasmu hudebník a malíř František Ringo Čech. Pro Parlamentnílisty.cz promluvili herci Ivan Vyskočil, Jan Přeučil a Jiří Štědroň. Svůj názor řekla i herečka Eva Hrušková, herec a někdejší dlouholetý sólista baletu Národního divadla Vlastimil Harapes i známý hudební skladatel Vadim Petrov. Někteří se vyjádřili i k osobě samotného prezidenta.

Ten pan Láska už neví, jak na sebe upozornit. Ať jde, s prominutím, do prdele. Umělci komentují senátora, který jde po prezidentovi a ještě se tím chlubí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Láska

Senátor Václav Láska začátkem března zveřejnil 57 „skutků“ prezidenta Zemana, kterých by se měla žaloba týkat. Jdou za sebou od roku 2013 dosud. Mezi nimi je například proces jmenování Martina C. Putny profesorem, pověřování a jmenování Bohuslava Sobotky a jeho vlády, role v tzv. Lánském puči a průtahy s ustanovením nové vlády, výroky na summitu NATO k ruské přítomnosti na Ukrajině, kontroverze kolem udílení státních vyznamenání nebo to, že v květnu 2015 prezident odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nechybí třeba ani to, že Zeman v roce 2016 potvrdil zaplacení výkupného za unesené Češky nebo jeho výzva ke zrušení Senátu z roku 2018.

Láska si získá lásku antizemanovců

„Je to in. Žalovat prezidenta Zemana, to je klíč k úspěchu. Získá si lásku všech antizemanovců. Bude hýčkán a bude za to odměněn,“ říká s pořádnou dávkou sarkasmu známý hudebník, herec a malíř František Ringo Čech a na adresu senátora Lásky ještě dodává. „Sice se mu to nepodaří, ale on si vymyslí jiný důvod. Musí to být skvělý člověk,“ nešetří ironií.

Ať jde do pr…

Servítky si vůči senátoru Láskovi nebral ani herec Ivan Vyskočil. „Myslím si, že senátor Láska by na sebe měl upozornit jinými věcmi, než takovými pitomostmi. Protože on sám ví, že to vůbec nemá naději na úspěch. Už na škole jsme říkali – někteří lidé už nevědí, jak na sebe upozornit,“ říká Ivan Vyskočil a dodává.  „Opravdu si myslím, že kdyby pan senátor Láska dělal užitečnější věci, tak by to bylo lepší. Já tam vidím tu zášť, která jde ale proti většině národa, která si zvolila Miloše Zemana za prezidenta,“ kroutí hlavou Vyskočil a poukazuje. „Další věc je, že senátor Láska se na internetu snad chlubí tím, že prý Zemanovi neschválili toho profesora Gerlocha. To už je proti „duchu“ užitečných věcí pro tento národ. No, tak ať jde, s prominutím, do prdele,“ říká na adresu senátora rázně oblíbený herec.

Politici by měli být zdravě suverénní a zdravě pokorní

„Žaloba na prezidenta? Na to je velice složitá odpověď. Všichni by měli uvažovat dle svého svědomí. Všechno, co politici dělají, by mělo sloužit v každém případě k tomu, aby volič, který je zvolil, se cítil dobře a byl spokojený,“ uvažuje herec Jan Přeučil a zamýšlí se jak nad Milošem Zemanem, tak politikou celkově. „Je to prezident, musíme ho pochopitelně respektovat. Já si myslím, a to jsou i myšlenky mého tatínka, který byl významným politikem po roce 1945 a odseděl si to i v procesu Milady Horákové, že politická funkce je, a hlavně by měla být, v tom nejlepším slova smyslu služba. Služba lidem! Protože oni si je zvolili a ti politici by se měli podle toho chovat a být zdravě suverénní a zdravě pokorní. To jsou ostatně dvě myšlenky Winstona Churchilla, kterého já velice vyznávám. Churchill také říká – demokracie je systém vědomých občanů a gentlemanů. To se mi velice líbí. Podle toho by se měl každý chovat a všechno řádně zvažovat,“ uzavírá Jan Přeučil.

Svůj názor na toto téma prozradil pro Parlamentnílisty.cz i známý hudební skladatel Vadim Petrov. „Tak každý může dělat, co chce. Ale já si myslím, že je to taková blbost. Málo platné, jednou máme prezidenta, zvolili jsme si ho, tak to musíme respektovat,“ říká ohledně chystané žaloby Vadim Petrov. A dodává: „Zeman? Podívejte se i prezidenti jsou normální lidé. Všichni měli pozitivní i negativní věci. A Zeman není výjimka. Takže ho musíme brát jako každého jiného člověka.“

Demokracie je někdy krutá…

„Já s panem senátorem Láskou souhlasím. Osobu pana prezidenta bych nechtěla komentovat. Nejsem volič Miloše Zemana,“ říká stručně herečka Eva Hrušková.

Stejně stručně se pak ohledně chystané žaloby na prezidenta Zemana vyjádřil i její herecký partner z dnes už legendární černobílé pohádky Popelka Jiří Štědroň. „Myslím si, že to nemá naději. Já Miloše Zemana rád nemám, ale na druhé straně byl zvolený, tak co naděláme. Demokracie je takhle krutá někdy, no…,“ říká známý herec.

Nad otázkou žaloby na prezidenta Zemana se zamyslel i známý tanečník a herec Vlastimil Harapes. Jak sám říká, považuje celou tuto situaci za smutnou. Připouští, že ani jemu se nelíbí například to, co se dělo kolem jmenování profesorů. „To, že prezident prostě odmítne jmenovat profesory… Člověk musí projít martýriem, rozhoduje odborná komise… A pak ho pan prezident jen tak vyškrtne. To se mi nelíbí,“ říká legendární tanečník a dodává. „Já bych to řekl takhle – co nechceš sám, nečiň druhým. Snažím se držet tohoto přísloví a nemám rád lidi, kteří si myslím, že vědí všechno. Z toho důvodů nemůžu s panem prezidentem v mnoha ohledech souhlasit.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…