Tento český muslim řadí ženy kamsi na úroveň zvířat, a pořád ho někam zvou, rozčilovala se v rádiu Černochová z ODS

20.01.2015 17:58

Poslankyně Jana Černochová (ODS) byla hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Je také starostkou Prahy 2 a v této pozici čelila kritice zastupitelů Strany zelených za to, že se zúčastnila nedávné demonstrace proti údajně hrozící islamizaci Česka na Hradčanském náměstí. V pořadu vysvětlovala, jak tuto problematiku vnímá. Rozhodně to prý není růžové.

Tento český muslim řadí ženy kamsi na úroveň zvířat, a pořád ho někam zvou, rozčilovala se v rádiu Černochová z ODS
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Hned v úvodu uvedla, že na akci byla jako členka sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, nikoli jako starostka. A otázkám bezpečnosti prolínaným se svobodou slova se věnuje dlouhodobě, takže ji nikdo nemůže nařknout z toho, že by si na tom chtěla "nahnat body“.

Buď se toho chopíme my, nebo populisté, varuje poslankyně

"Já nemám důvod tam nejít, ten dialog musí vést zavedené demokratické strany a ne extremisté. Každý, kdo sleduje mou práci v politice, ví, že nejsem žádný xenofob, radikál a podobně,“ zdůraznila poslankyně. Měla potřebu vystoupit také proto, že v médiích často vystupuje ředitel Muslimské unie v Česku Mohamed Abbas, jehož výroky jsou mnohdy kontroverzní.

Vzpomněla např. na Abbasovo vystoupení v pořadu "Máte slovo“ České televize Michaely Jílkové. "On svými výroky odsunul ženy někam na úroveň zvířat a mě jako liberála šokuje, že se od těchto výroků nikdo nedistancoval,“ rozčílila se poslankyně.

Černochová by byla ráda, kdyby se v Česku vedla debata o hrozbách muslimského radikalismu, přičemž by neviděla nic špatného na tom přizvat k debatě i iniciativu Islám v ČR nechceme. Řada členů se prý na riziko radikálů dívá podobně jako ona sama. Jde o iniciativu, která byla Ministerstvem vnitra povolena a není vedena jako potenciálně nebezpečná.

Nic z toho, co zatím řekla, ale neznamená, že by muslimové neměli právo žít v ČR. "Muslimové mohou mít svá práva, ale ne tak, abychom se potýkali s dalšími aspekty islámu jako v Británii, jako je šaría nebo džihád,“ zdůraznila. "To téma tady bude, ono z toho veřejného prostoru nezmizí, jen se ho ujmou populisté a extremisté,“ pronesla ještě důrazněji.

Rodin uprchlíků jsme prý mohli přijmout i víc, ale ne natrvalo

Evropa se podle jejího názoru dlouho bránila debatě o soužití s imigranty, ale je dobře, že tato otázka byla otevřena alespoň nyní. Odmítla však, že by snad ODS odmítala pomáhat lidem, které zasáhl válečný konflikt.

"Jsem všemi deseti pro humanitární pomoc uprchlíkům, klidně by těch rodin k pomoci mohlo být víc. Ale nechceme dopředu říkat, že tu uprchlíci zůstanou natrvalo, když vůbec nic o těch lidech nevíme,“ uvedla v křesle hosta pořadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…