Tento list strčil Hnízdil Kubkovi. Ten nebyl rád

31.01.2022 14:44 | Ze sítí

Z českých lékařů je to právě dr. Hnízdil, který je často označován za dezinformátora kvůli jeho názorům na koronavirus a očkování. Právě tomuto tématu se věnoval v superdebatě odborníků na CNN Prima News a oháněl se rozhodnutím revizní komise České lékařské komory. Ta už prošetřovala, zda stížnosti na jeho osobu mají vést k zahájení disciplinárního řízení. A dospěla k závěru, že ne. „V současné době není stoprocentně jisté a prokázané, že vše, co uvádí, je chybné, resp. nepravdivé,“ uvádí se v rozhodnutí, které Hnízdil vytasil na Milana Kubka.

Tento list strčil Hnízdil Kubkovi. Ten nebyl rád
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Jan Hnízdil

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí
Ve včerejší superdebatě se řešilo téma dezinformací, plamenně proti nim hovořil prezident ČLK Milan Kubek. Ze šíření dezinformací je často obviňován doktor Hnízdil, který ale v pořadu odmítl, že by někdy šířil něco, o čem by věděl, že je nepravdivé. Připustil, že mýlit se mohl, jako každý.

„Já jsem opakovaně terčem útoků, že jsem antivaxer a dezinformátor. Byl jsem vymazán z blogu Aktuálně,“ uvedl lékař a dodal, že by se chtěl alespoň na jedné věci s Milanem Kubkem sjednotit. „Česká lékařská komora je prestižní stavovská organizace. Nejvyšší etickou autoritou lékařské komory je etická komise. Souhlasíte se mnou?“ ptal se Kubka, ale ten nechtěl odpovědět, dokud Hnízdil nedokončí myšlenku.

„Na mě bylo podáno mnoho stížností, že šířím dezinformace,“ pokračoval Hnízdil a dodal, že stížnosti projednala v květnu minulého roku právě revizní komise České lékařské komory (kterou ovšem omylem nazval etickou komisí - pozn.red.). „A vydala toto rozhodnutí. Poslouchejte, pane prezidente,“ začal číst lékař.

„Doktor Hnízdil ve svých vystoupeních a textech projevuje svůj názor, na který má v právním státě plné právo. Byť tento není v souladu se současným míněním většiny odborné veřejnosti...“ citoval ze zprávy, než byl přerušen moderátorkou. Vymínil si však další dvě věty: „Projevil vlastní názor, byť není v souladu, podle etického kodexu, lékař nemůže být nucen k takovému výkonu nebo spoluúčasti, který odporuje jeho svědomí. Doktor Hnízdil projevuje své mínění, nutno vzíti v potaz i skutečnost, že v současné době není prokázané, že vše, co uvádí, je chybné.“

Kubek se bránil, že se nejednalo o disciplinární řízení, ale Hnízdil tvrdil, že ano. Dle Kubka disciplinární řízení vede revizní komise. „Já toto neovlivňuji, já jsem toho názoru, že by lékaři neměli být trestáni za to, co vykládají, že by měla být posuzována jejich činnost, jak léčí, či neléčí své pacienty,“ řekl.

Zmíněné stanovisko ČLK je k dispozici na Hnízdilově blogu na Aktuálně.cz, na který již nepřispívá. A v hlavičce je uvedena právě revizní komise, která rozhodla, že se disciplinární řízení nezahajuje. „RK provedla v souladu s Disciplinárním řádem ČLK šetření, při kterém konstatuje, že MUDr. Jan Hnízdil ve svých vystoupeních a textech projevuje svůj názor, na který má v právním státě plné právo, byť tento není v souladu se současným míněním většiny odborné veřejnosti, ani s oficiálním stanoviskem Ministerstva zdravotnictví ČR (ani RK!).

Podle Etického kodexu ČLK lékař nemůže být donucen k takovému lékařskému výkonu nebo spoluúčasti na něm, který odporuje jeho svědomí. MUDr. Hnízdil prezentuje své názory a své mínění – nutno vzíti v potaz i skutečnost, že v současné době není stoprocentně jisté a prokázané, že vše, co uvádí, je chybné, resp. nepravdivé, to ukáže až budoucnost. MUDr. Hnízdil ve svých vystoupeních vystupuje jako fyzická osoba, nikoliv jménem ČLK,“ zaslala revizní komise Hnízdilovi 5. 5. 2021.

„Na základě uvedených skutečností RK konstatuje, že MUDr. Jan Hnízdil neporušil žádnou z povinností uložených mu zákony či jinými právními předpisy ani žádnou z povinností stanovených mu řády komory a nedopustil se ani disciplinárního provinění a není důvodu proti němu zahajovat disciplinární řízení,“ zní závěr zmíněného stanoviska, kterým se Hnízdil oháněl na CNN Prima News.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…